2022-03-01 14:49Pressmeddelande

Världens första alkoholbefriade naturvin till Systembolaget

Oddbird Low Intervention Organic White No1Oddbird Low Intervention Organic White No1

1 mars släpps världens första alkoholfria, organiska och spontanjästa vin utan tillsatser på Systembolaget. Det sker genom en exklusiv lansering i begränsad upplaga. Vindruvorna till Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 har odlats på vulkanjord i den italienska regionen Breganze med minimal klimatpåverkan.

Det alkoholfria vinhuset Oddbird lanserade världens första naturviner helt utan alkohol på sin webbshop i maj 2021. Lanseringen bestod av ett vitt och ett rött vin i limiterad upplaga från samma vinhus i norra Italien. Produktionen av det vita vinet uppgick till totalt 8 000 flaskor varav knappt 2 000 flaskor nu släpps på Systembolaget.

Oddbird Low Intervention Organic White No. 1 har odlats på mineralrika jordar på hög höjd i Breganze i Veneto. Odlingen är helt organisk utan konstgödsel, konstbevattning eller besprutning vilket främjar smaken på både vinet samt områdets höga biodiversitet av djur, växter och insekter. CO2-avtrycket är flera gånger lägre än från en vanlig vingård.

– Vi har skapat världens första alkoholbefriade naturvin där man faktiskt får uppleva platsen, naturen och klimatet där de odlas, säger Moa Gürbüzer som är grundare av Oddbird. Det utsatta klimatet på vulkanjord på hög höjd, samt den organiska odlingen, gör att vinrankorna får arbeta hårt. Resultatet är en naturlig styrka i vinet som klarar processen när alkoholen avlägsnas utan att tappa sin unika karaktär.

Oddbird Low Intervention Organic No. 1 är först ut i en serie alkoholfria naturviner från olika vingårdar i världen. Det vita vinet lanseras 1 mars på Systembolaget med artikelnummer 19043 och kommer i en flaska på 75 cl som kostar 109 kronor.

Om Oddbird Low Intervention Organic White No. 1
Vinet tillverkas av de lokala druvsorterna Vespaiola och Garganega. Vespiola har en mycket hög syra i kombination med en naturligt hög sockernivå vilket ger välstrukturerade och långlivade viner. Garganega är en aromatisk druva som får en hög mineralitet från vulkanjordarna. Vinet jäser på ståltankar för friskhet. I smaken finns toner av augustipäron, stenfrukt, bivax samt en ren, frisk och mineralrik citrussyra.

Hållbarhetsarbete
Som en ytterligare del i sitt hållbarhetsarbete utforskar Oddbird hur de kan förbättra sin resursanvändning och lanserade 21 februari en väskkollektion i druvläder av resterna från sin vinproduktion.

 

www.oddbird.com

 

 


Om Oddbird

Oddbird är ledande i Sverige på alkoholbefriade hantverksviner och drycker och står bakom ett flertal innovationer inklusive världens första naturvin utan alkohol. Oddbirds viner kommer från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien, lagras traditionsenligt i upp till 12 månader och befrias sedan varsamt från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” www.oddbird.com