2022-02-21 05:11Pressmeddelande

Unwasted - designväskan i läder av återvunna druvskal

Unwasted Oddbird x Meng DuUnwasted Oddbird x Meng Du

Unwasted är ett multidisciplinärt samarbete mellan vin- och modeindustrin som utforskar hur överblivna druvskal kan komma till användning och nästa generation läder kan bli till. Oddbird och designern Meng Du lanserar nu en första väskkollektion skapad av druvläder.

Oddbird är ledande i Sverige på alkoholbefriade viner och står bakom ett flertal innovationer inklusive världens första naturvin utan alkohol. Nu lanserar Oddbird kollektionen Unwasted i veganskt läder tillverkat på druvrester från sin egen vintillverkning. Årligen produceras runt 26 miljarder liter vin globalt vilket genererar över 6 miljarder liter rester i form av druvskal, kärnor och stjälkar.

“För att framtidssäkra vinframställningen experimenterar vi genom livscykeln för att minimera vårt avtryck och optimera hur vi nyttjar resurser. Unwasted föddes ur de utmaningarna och är i linje med Oddbirds mål att inspirera till en mer medveten livsstil, säger Ylva Nestmark som är Brand Director på Oddbird. “Vi är i ett tidigt skede och en utmaning framåt är att hitta en tillverkningspartner som kan omhänderta en större mängd druvrester för att nå en mer storskalig produktion.”

Väskan är designad i samarbete med Meng Du, en ung designer från Parsons School of Design, New York - som bland annat figurerat i internationella Vogue för sitt arbete med hållbar design och virtuell konceptdesign. ​​Formen är gjuten efter tomma förkastade mjölkförpackningar och cans där Meng inspirerades av deras buckliga och tilltryckta uppsyn för att leda tankarna till värdet av ett extra liv.

“Jag ser mig mer som en designer snarare än någon inom enbart mode som medium. Det är där jag kan vara mest innovativ inom de två ämnen som intresserar mig mest - hållbarhet och minimal design. Men jag projicerar inte min åsikt på mina alster. Den fulländade produkten är den vars essens är reducerad ner till perfektion för användaren. Dessa unika väskor kan ha en ganska snäv målgrupp, men förhoppningsvis går trenden mot mer långsiktiga investeringar i något meningsfullt snarare än det slentrianmässiga fast fashion-inköpet.” säger designern Meng Du.

Druvlädret är skapat av den småskaliga producenten Planet of the Grapes. Tillverkningen sker för hand med naturliga ingredienser fria från fossilbaserade plaster. Druvrester samlas från vingårdarna, torkas under det provensalska solljuset och mals sedan till ett fint puder, som slutligen omvandlas till ett läder.

Väskan kommer i två olika versioner och storlekar - Unwasted Chardonnay och Unwasted Merlot. De kan förbeställas och kommer att produceras on-demand senare under 2022.

För mer info: oddbird.com


Om Oddbird

Oddbird är ledande i Sverige på alkoholbefriade hantverksviner och drycker och står bakom ett flertal innovationer inklusive världens första naturvin utan alkohol. Oddbirds viner kommer från de främsta vingårdarna i Frankrike och Italien, lagras traditionsenligt i upp till 12 månader och befrias sedan varsamt från alkohol med en patenterad metod som bevarar vinets ursprungliga karaktär. Oddbird grundades 2013 av Moa Gürbüzer, efter att hon arbetat i 20 år som socionom och familjeterapeut med fokus på alkoholrelaterade problem. Hennes vision var att förändra samhällets alkoholnormer och att frågan ’Vill du ha vinet med eller utan alkohol?” skulle bli lika vanlig som ”Vill du ha kaffet med eller utan mjölk?” www.oddbird.com