2013-04-04 10:16Pressmeddelande

Visuell dansprecision med finska Susanna Leinonen

null

När dansföreställningen Blinded Mind gästar Umeå får publiken ta del av en stark bild- och ljudvärld vilken är Susanna Leinonens kännetecken. Blinded Mind ges den 12 april på NorrlandsOperan. En suggestiv och stark dansupplevelse om att gå sin egen väg.

Susanna Leinonen har i över tio år utvecklat ett unikt koreografisk språk som utgår från den klassiska balettens teknik och den samtida dansens rörelseidé. Hon har alltid arbetat nära andra konstarter för att skapa ett suggestivt helhetsintryck. 

I föreställningen Blinded Mind samarbetar hon med kostymdesignern Erika Turunen, som förutom att ha designat scenkläder till flera av de nordiska koreograferna också ansvarade för scenkläderna på Eurovision Song Contest när den hölls i Helsingfors 2007. Erikas fantastiska kostymer sågs senast på NorrlandsOperan i koreografen Kenneth Kvarnströms dansföreställning (play)som visades hösten 2011.

Musiken i föreställningen är gjord av Kasperi Laine vars musikvärld kan hittas både på musikskivor och i teater- och dansverk över Finland. Den drömlika känslighet och starka realism som förenas i Blinded Mind förstärks av de sex dansarna samspel och de effektfulla videoproduktionerna gjorda av Jouka Valkama. 

Koreografi Susanna Leinonen /Musik Kasperi Laine /Kostym Erika Turunen/ Ljusdesign Marianne Lagus/ Scenografi Marianne Lagus, Susanna Leinonen, Jouka Valkama/ Video Jouka Valkama. 
Dansare (scen) Elina Häyrynen, Susanna Leinonen, Maija Kiviluoto, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Sam Vaherlehto. Dansare (video) Elina Häyrynen, Jarkko Lehmus, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Frans Valkama.

Produktion: Susanna Leinonen Company. 
Med stöd från Ministry of Education and Culture, Finland.
Presenteras genom Dansnät Sverige.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck