2015-03-18 10:53Pressmeddelande

Vi stänger in en 28-årig sjuksköterska

null

På tisdag, 24 mars, låser NorrlandsOperan in en person i ett rum under ett dygn, utan att den instängde kan kontrollera sin vattentillgång. Nu är det klart att det blir den 28-årige sjuksköterskan och Umeåbon Tobias Remes, ursprungligen från Smedjebacken i Dalarna, som får experimentets huvudroll.
– Jag gillar inte att stå i centrum, men när det handlar om en god sak tvekar jag inte, säger han.

Mellan klockan 12 på tisdag och klockan 12 på onsdag ska Tobias Remes sitta inlåst i Vita kuben på NorrlandsOperan. Då är han övervakad av en webbkamera, som sänder bilderna direkt i samarbete med Vk.se. Via Twitter och särskilda hashtags kan twittrare sedan påverka huruvida han ska få vatten eller inte.

– Det var det – att omvärldens engagemang påverkar mitt välbefinnande – som gjorde mig intresserad. Den situationen är i allra högsta grad verklighet för de människor som lever i drabbade områden. Jag vill uppleva hur det känns, berättar Tobias, som är grundare till välgörenhetsorganisationen Tri For Charity, som bland annat samlar in medel för att kunna bidra till att lösa det globala vattenproblemet.

– Jag har sett lidandet med egna ögon under mina resor till bland annat Afghanistan och Tanzania. Fler människor dör av orent vatten än av krig och det är viktigt att uppmärksamma det, konstaterar han.

Som aktiv triathlet är Tobias vältränad, men frågan är hur han ser på den psykiska utmaning det innebär att sitta inlåst i ett dygn, övervakad av främlingar.

– Jag är starkare mentalt än fysiskt. Jag betraktar det som en tuff men lockande utmaning.

Totalt var det 15 personer som sökte till vattenexperimentet. Att valet föll på Tobias Remes motiverar NorrlandsOperan så här: 

”Tobias Remes har på nära håll upplevt effekterna av den globala bristen på rent dricksvatten; han har sett hur människor i drabbade länder påverkas och lider. Som sjuksköterska, triathlet och grundare till välgörenhetsorganisationen Tri For Charity, som sedan 2014 stöttar olika välgörenhets- och vattenprojekt, vill han nu skaffa sig erfarenheter av hur det känns att vara utsatt och själv inte kunna påverka sin vattentillgång. Den möjligheten vill vi ge honom. Via experimentet kommer Tobias Remes förhoppningsvis att kunna utveckla sitt och Tri For Charitys välgörenhetsarbete ytterligare. Och tack vare Tobias kan vi som är privilegierade både se problemen och vår egen möjlighet att faktiskt agera utifrån dem.”

Läs mer om experimentet #NOwater24: http://www.norrlandsoperan.se/sve/anslagstavla/nowater24

Pressträff tisdag 24 mars kl 11.00
Vi inleder experimentet med en pressträff i NorrlandsOperans bar där Tobias Remes medverkar.

För mer information, kontakta:
Hanna Kangassalo, tel 070-603 89 67, hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se 

(Ordinare kontaktperson Magnus Mikaelsson, marknadschef NorrlandsOperan, är frånvarande idag 18.3 pga sjukdom, tfn 090-15 43 23, mobil 070-343 02 44)

Tobias Remes, deltagare i experimentet, tfn 070-982 04 90

Partner
Som en naturlig del i detta vattensammanhang deltar UMEVA, som i sin tur samarbetar med Wateraid, med sin expertis inom området. Så här säger Simone Andersson, informatör på UMEVA: 

"Det finns många viktiga aspekter kring vatten i vår vardag som tas för givet och flertalet medborgare har generellt väldigt låg kunskap om världens viktigaste livsmedel. I internationellt perspektiv har vattenfrågan en ledande roll inom hälsa- och hållbarhetsfrågor. Organisationen WaterAid jobbar med dessa aspekter i de delar av världen där vattensituationen är som mest akut. Värt att hålla i tanken är att vattnet som finns på vår jord är detsamma sedan urminnes tider och vi är alla, gemensamt, beroende av det för vår överlevnad."

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. 


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck