2016-02-10 07:00Pressmeddelande

Välkommen till Den listiga lilla räven på NorrlandsOperan!

null

En opera för ung, mellan och äldst. Om att vara djur, om att vara människa. Om kampen för frihet och livets kretslopp. Följ med oss när vi skapar en sagovärld med både mörker och ljus, tragik och spirande hopp. Välkomna till pressträffen 18 februari och på premiären 25 februari!

– Musiken i den här operan är magnifik. Jag tror att alla kommer att förälska sig i den. Sedan är det också en vacker historia som både barn och vuxna kan uppskatta väldigt mycket, säger Dalia Stasevska, finskukrainsk dirigent som dirigerade samma opera i Helsingfors 2015.

Regissör är Wilhelm Carlsson, erfaren teater- och operaregissör som numera också är professor i musikdramatisk gestaltning på Operahögskolan i Stockholm. I rollen som Räven Skarpöra möter vi sopranen Magdalena Risberg, 2014 års Birgit Nilsson-stipendiat och 2013 års Jenny Lind-stipendiat. Förutom de vuxna solisterna möter vi också NorrlandsOperans barnkör i myriad av olika djurroller. I orkesterdiket sitter naturligtvis NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Den listiga lilla räven är en opera av Leoš Janáček som i denna familjeversion rekommenderas från 11 år. Föreställningen spelas åtta gånger på NorrlandsOperan, under perioden 25 februari till 9 mars 2016. Den går även på turné till Östersund (14.3–15.3), Härnösand (19.3) och Sundsvall (21.3–22.3).

Anmäl era recensenter till premiären!
Ni är varmt välkomna att bevaka premiären torsdag 25 februari kl 19.00. Anmäl era recensenter så snart som möjligt och senast måndag 22 februari till någon av oss marknadsförare.

Välkommen till pressträff 18 februari kl 10.00–11.30
Här får ni tillfälle att möta operachefen Kjell Englund, det konstnärliga teamet och några av sångarna i rävens naturliga habitat. Vi håller till på Teaterns scen, i den sagoskog som har byggts upp där. Ni får höra oss berätta om förvandlingen som pågår bakom kulisserna och ta del av ett musikaliskt nummer. Anmäl att du/ni kommer till pressträffen senast tisdag 16 februari. Meddela också om du vill tala på tu man hand med någon eller några av de medverkande. 

För er som arbetar med ljud och rörlig bild
På förberedande genrep 22 februari kl 19 finns det möjlighet att filma och spela in ljud från själva föreställningen. Meddela till oss, senast dagen före, om ni vill utnyttja detta tillfälle.

Pressbilder
Fotograf Malin Arnesson kommer att fotografera pressbilder som finns för nedladdning via vår MyNewsdesksida senast tisdag 23 februari.

OM FÖRESTÄLLNINGEN
Längd: 65 minuter. 
Intro 30 minuter innan föreställning.
Sjungs och textas på svenska.

MEDVERKANDE
Konstnärligt team
Dirigent: Dalia Stasevska
Regi: Wilhelm Carlsson 
Scenografi/ kostym: Marcus Olson 
Ljus- och videodesign: Markus Granqvist 
Maskdesign: Angelica Ekeberg
Kormästare: Lotta Kuisma

Medverkande
Magdalena Risberg:
Räven Skarpöra
Jakob Högström: Skogsvaktaren
Matilda Paulsson: Rävhannen
Susanna Levonen: Skogsvaktarens fru, Hackspetten
Staffan Liljas: Grävling
Sabina Bisholt: Hunden, Gräshoppan
Anders Lundström: Myggan, Tuppen
Veronica Janunger: Syrsan, Nötskrikan, Höna
Eva Lestander: Ugglan, Höna
Sonja Marklund: Höna
Kristina Sturk: Höna

NorrlandsOperans Symfoniorkester
NorrlandsOperans barnkör

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck