2017-03-15 08:00Pressmeddelande

Vad blir kvar av våra minnen när vi dör?

null

I samtidens besatthet av att dokumentera oss själva kan man fråga sig vad som blir kvar. Vad kommer vi att minnas, varför minns vi och kan vi minnas det som ännu inte har hänt? Koreografen Helena Franzén söker svar på frågorna i urpremiären av dansföreställningen What’s left behind, 23 mars på NorrlandsOperan. 

Kanske är våra minnen ett slags tidsmaskiner som markerar vår dödlighet, ett slags fönster till ett tidigare liv, eller livet i framtiden. Sex dansare tolkar människans förhållningssätt till sin egen utmätta tid. Resonans och rytm ställs i fokus och ett alldeles speciellt fysiskt landskap växer fram. 

"What's left behind ställer frågan om vad det är som blir kvar när vi försvinner. Vi har ju bara en viss tid på oss här på jorden. Frågan är alltid levande och jag tycker att det kan vara skönt när frågor inte har ett givet svar" – Helena Franzén

Jukka Rintamäki har skapat musiken som tillsammans med Markus Granqvists ljusdesign och Håkan Jelks videoprojektioner, bygger upp suggestiva stämningar som kan vara tvetydiga, drömska och glidande. Från NorrlandsOperans Symfoniorkester medverkar Daniel Hedin på Trombon. Kostymerna tillverkas av NorrlandsOperans kostymmästare och modist Michaela ”Mysan” Adaméc.


WHAT'S LEFT BEHIND

Torsdag 23 mars kl 19.00 i Black Box – URPREMIÄR!
Mingel, musik och bubbel från kl 18.00 

Fredag 24 mars 15:00 i Black Box 
Fika och samtal med Helena Franzén innan föreställningen med start 14.00.

Boka pressbiljetter, intervjuer eller förhandstitt här


Helena Franzén

Helena Franzén är dansare och koreograf och har varit verksam i över 25 år. Efter utbildningen på Balettakademien och koreografutbildningen på Danshögskolan i Stockholm har hon skapat över 70 verk och turnerat i Skandinavien, USA, Sydamerika och Baltikum. Återkommande teman i hennes konstnärsskap är fysiska funktioner, anatomiska strukturer och musikaliska förlopp.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck