2019-09-02 07:25Pressmeddelande

Utsåld premiär när danssäsongen inleds

null

När höstens danssäsong på Norrlandsoperan startar på tisdag 3 september kl 19 är det med utsålda Näss och kompani Massala som med föreställningen också inleder sin Sverigeturné i Umeå. Under veckan kan man också möta regissör och sångare från höstens stora familjeupplevelse, operan Hans och Greta, och uppleva ett dramatiskt konsertprogram med skådespelerskan Stina Ekblad.

Presentation av danssäsongen
Näss är en stark och intensiv föreställning där hip hop och marockansk folkdans blandas med fysisk kraft och innerlig känsla. Den som saknar biljett kan ändå besöka dansminglet kl 18, där dansöverraskningar blandas med en introduktion till höstens hela dansprogram på Norrlandsoperan. Fri entré.

Smakprov ur höstens opera 
Regissör Stina Ancker och sångerskorna Linnea Sjösvärd (Greta), Elisabeth Leyser (Hans) och Åsa Jäger (mamman) medverkar under onsdagens evenemang där de berättar om arbetet med operan Hans och Greta samt bjuder på musikaliskt smakprov. Evenemanget sker i samarbete med föreningen Norrlandsoperans vänner och har fri entré i mån av plats. Studioscenen 4 september kl 19.00.

Stina Ekblad torsdag 5 september kl 19
Texterna i de gömda musikaliska skatterna av Andrée, Brendler och Delius återges med dramatik av Stina Ekblad tillsammans med Norrlandsoperans Symfoniorkester och Kammarkören sångkraft. Emil Eliasson som nyligen mottagit Sveriges största musikstipendium, Sixten Gemzéus musikstipendium, för sina kunskaper, dirigerar. 

– Programmet är romantiskt och vackert! säger Malin Gjörup, ny opera- och programchef på Norrlandsoperan om veckans konsert där Stina Ekblad dramatiserar i musiken. Det är en återblick till en tid när en konsert kunde vara så mycket mer, fortsätter Gjörup, och vi välkomnar publiken in i den musikaliska salongen, melodramernas tid, avslutar hon.

Emil Eliasson gästade Norrlandsoperan senast 2018 i föreställningen Historien om en soldat, som även Stina Ekblad medverkade i. Konserten spelas in av Sveriges Radio.

.........................................................................................................................................

FÖRHANDSTIPS! Nästa vecka är det dags för årets upplaga av URBAN NORTH

.........................................................................................................................................

Önskemål om intervjuer och recensionsbiljetter meddelas malin.lindberg@norrlandsoperan.se

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan grundades 1974 och är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår URBAN NORTH samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck