2020-06-02 14:32Pressmeddelande

Två dansare i Västerbotten utsedda att dela på 60 000 kronor

Norrlandsoperan och danskonsulentverksamheten Dans i Västerbotten ger dansarna Mikael Marklund, Skellefteå och Tanja Tamminen från Umeå, 30 000 kr var för att bedriva hemmaresidens i Västerbotten.

Många kulturskapare har drabbats hårt av inkomstbortfall och minskade repetitionsmöjligheter under senaste tiden. I slutet av april utlyste därför Norrlandsoperan och Dans i Västerbotten möjligheten för fria dansutövare i regionen att söka ekonomiskt stöd för att kunna fortsätta utveckla sin konstnärliga praktik samt slutföra påbörjade projekt under coronapandemin.

– Det här är ett konstruktivt sätt att stötta våra utövare i regionen. Hemmaresidenset tar hänsyn till de nya förutsättningarna då man kan förlägga arbetet i sitt hem och vi får dessutom en chans att fördjupa vårt samarbete med dansarna i höst då vi följer upp deras respektive arbeten, berättade Norrlandsoperans danschef Birgit Berndt i ett tidigare pressmeddelande. Se bifogat.

Det kom in intressanta ansökningar och valet av stipendiater var inte helt enkelt. 

– Vi har så många begåvade och intressanta danskonstnärer i vårt län men valet föll till slut på Mikael Marklund och Tanja Tamminen som båda visar på ett konstnärskap som vi verkligen vill stötta just nu i denna hårt drabbade bransch, berättar Clara West länsdanskonsulent vid Dans i Västerbotten.

Mikael Marklund och Tanja Tamminen

Mikael Marklund från Skellefteå är utbildad dansare vid Balettakademien i Stockholm samt P.A.R.T.S i Belgien. Han har arbetat med koreografer så som Laurent Chetouane, Charlie Fouchier och Matej Kejzar. Och även varit dansare i kompaniet ROSAS.Efter många år i Europa har Mikael nu även Skellefteå och Västerbotten som bas och är en av dansarna i projektet Dance artists in Barents.

– Stödet kommer att hjälpa mig i min övergångsperiod från att ha varit den som dansat själv på scenen till att hitta ett sätt där dansen når fram bortom mig, säger Mikael Marklund

Tanja Tamminen från Umeå är utbildad professionell dansare vid Iwanson International School of Contemporary Dance i München, Tyskland. Tanja har de senaste 10 åren arbetat med dans bland annat som dansare, koreograf, danslärare och konstnärlig ledare för den internationella dansfestivalen Abundance i värmland. Sedan en tid tillbaka bor Tanja i Umeå och arbetar som verksamhetsledare för Danscentrum Norr. Just nu är hon aktuell med produktionen Vi dansar för dig!

– Med hjälp av det här bidraget vill jag utforska temat identitet och då särskilt mina finska rötter och den epitet som medföljer – ”Sverigefinländare”, säger Tanja Tamminen. Att varken uppfattas som finsk men inte heller svensk – vem är jag då?

Residenskonstnärerna kan förlägga sitt arbete när de vill under juni–september 2020.


Kontakt:

Birgit Berndt, Norrlandsoperans danschef
birgit.berndt@norrlandsoperan.se
070 343 13 83

Clara West, danskonsulent i Västerbotten
clara.west@norrlandsoperan.se
070 399 24 55

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan grundades 1974 och är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår URBAN NORTH samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck