2017-11-29 08:00Pressmeddelande

Tre filmer av Basma Alsharif avslutar Vita kuben-säsongen

null

Filmaren Basma Alsharifs berättelser handlar om skräck och politik i förhållande till ett specifikt geografiskt landskap. I Vita kubens sista programpunkt för höstsäsongen visas tre av hennes filmer. Utställningen öppnar 2 december och pågår fram till 29 december i Kulturväven, Umeå. Efter årsskiftet flyttar Vita kuben tillbaka till Norrlandsoperan.

I utställningen visas tre av Basma Alsharifs filmer. Gemensamt är att de alla förhåller sig till landskapet på ett speciellt sätt. Landskapet, vare sig det är öde eller urbant, blir både en del av historien och en backdrop till berättelser om skräck, ondska eller politik.

Konstnären och filmaren Basma Alsharif är född i Kuwait och uppvuxen växelvis i USA och Frankrike. Hon har en master i konst från Illinois, Chicago och har varit verksam i Kairo, Beirut, Sharjah, Amman och i Gaza. För närvarande bor hon i Los Angeles. I sin konst fokuserar hon på frågor om mänskliga förhållanden i relation till ett förändrat geopolitiskt landskap och naturmiljöer.

Basra Alsharif arbetar med film, foto och installationer. Några av de större utställningar hon medverkat i är: the Whitney Biennial, Le Prix, les Module at the Palais de Tokyo, Here and Elsewhere at the New Museum, the Jerusalem Show, Yamagata Documentary Film Festival, the Berlinale, the Sharjah Biennial, Videobrasil och Manifesta 8.


I Vita kuben i höst: The Element of Nature X3

Med olika kulturella bakgrunder och geopolitiska synsätt beträffande mänsklighetens tillstånd presenterar konstnärerna i höstens serie verk som handlar om mänskligt beteende i en specifik miljö. Curator är Dragos Alexandrescu. Läs mer här.

Basma Alsharif 
2.12 - 29.12 2017
Videos:
Farther than the Eye Can See
SD video – 2012, 12:56

Field Guide to the Ferns
HD Transfer from 16mm lm – 2015, 9:44

We Began by Measuring Distance
SD video – 2009, 19:00 

_________________________

Hösten 2017 håller Vita kuben till i Kulturväven, Umeå, i projektateljén intill konsthallen på plan 3 (entréplan Storgatan). Våren 2018 är verksamheten tillbaka på NorrlandsOperan.

För mer information kontakta projektledare: Helena Wikström, helena.wikstrom@norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck