2022-09-07 05:30Pressmeddelande

Thailändsk dans på operascenen

No. 60 – Pichet Klunchun. Foto: Hideto MaezawaNo. 60 – Pichet Klunchun. Foto: Hideto Maezawa

Thailands mest välkände dansare och koreograf Pichet Klunchun, är i Umeå och kommer på torsdag och fredag 8-9 september, granska de 59 klassiska poserna i traditionell thailändsk Kohn-dans och hitta en ny form, No 60, på Norrlandsoperans stora scen.

Alla klassiskt skolade thailändska dansare förvärvar de 59 poserna i Khon-dansen genom att ”lära sig utan att lära sig”. Klunchun utmanar den principen och i sin föreställning No 60, visar han sex nya, för det 700-åriga systemet. Här får den unga generationen tänka och lära rationellt, fritt från mystik och ideologiskt påtvingande av historien. Resultatet blir en föreställning där tradition och innovation möts i en oförglömlig kommentar till vad dans är och kan vara. 

Pichet Klunchun finns tillgängllg för intervjuer, kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se för det eller recensionsbiljetter. Pressbilder här: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/26650/dans-hosten-2022

I samband med föreställningen: fri entré till dansmingel i foajén, en introduktion till all höstens dans på Norrlandsoperan, 8 september kl 18.00.

Premiär för Galgenlieder 7 september 

Efter onsdagens utsålda premiär av Norrlandsoperans lekfulla tolkning av den samtida kompositören och polarprisvinnaren Sofia Gubaidulinas sångcykel, spelas föreställningen Galgenlieder även 9, 10, 15 (utsålt), och 18 september samt återkommer i maj 2023 med efterföljande turné i Västerbotten.

Recensionsbilder bifogas och finns även här: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/26647/galgenlieder-premiar-7-september-2022. 

Sydamerikanskt tema i Konsertsalen 15 september 

Konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester Latin Concerto torsdag 15 september kl 19.00. Sydamerikanskt tema på programmet med musik av tangokungen Astor Piazzola och Gabriela Monteros Pianokonsert, med undertiteln Latin. Som solist på piano hör vi Anna Christensson. Eduardo Strausser leder konserten. 

Recensionsbiljetter: malin.lindberg@norrlandsoperan.se eller petra.kangas@norrlandsoperan.se.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Carina Bygdemark
Marknadsförare dans
Carina Bygdemark

Relaterade presskit