2018-10-03 07:52Pressmeddelande

Suomalaisia solisteja Norlannin oopperan La Traviatassa

null

Uumajan Norlannin oopperan tämän syksyn teos on Verdin La Traviata, traaginen rakkaustarina, joka sijoittuu 1800-luvun Pariisiin. Lavalla nähdään kaksi oopperalaulajaa, joiden juuret ovat Suomessa: Gabriel Suovanen ja Susanna Levonen.

Ohjauksesta, lavastuksesta ja valosuunnittelusta vastaa Linus Fellbom. Päärooleissa laulavat Magdalena Risberg, Per Lindström ja Gabriel Suovanen. Orkesteria johtaa Eric Solén. Oopperan ensi-ilta on 6. lokakuuta.

Päärooleissa nähdään Magdalena Risberg Violettana, Per Lindström Alfredona ja Gabriel Suovanen Giorgiona. Norlannin oopperan laulaja Susanna Levonen tekee kaksoisroolin Florana ja Anninana ja Norlannin oopperan kuoromestari Anders Lundström laulaa Gastonen roolin.

– La Traviata edustaa mestariteosta parhaimmillaan. Siinä on kaikkea herkimmistä jousien soinnuista, kaihoisista tansseista ja mahtipontisista kuoroista aina nuoren rakkauden ja kuoleman dramatiikkaan. Puhdasta nautintoa alusta loppuun, toteaa ohjaaja Linus Fellbom, joka vastaa myös lavastuksesta ja valosuunnittelusta. En juurikaan perusta pakonomaisista uudelleentulkinnoista, vaan olen vakuuttunut siitä, että tarina ja musiikki koskettavat yleisöä, vaikka emme olekaan siirtäneet tapahtumia kuuhun tai metroon. Kaikki tapahtuu 1800-luvun Pariisissa, johon teos alun perin sijoittuu.

Kun Norlannin oopperan esirippu kohoaa, solistien, Norlannin oopperan sinfoniaorkesterin ja kuoron johtamisesta vastaa Eric Solén.

Ooppera kertoo Violetasta, Pariisissa 1800-luvulla eläneestä kauniista kurtisaanista, ja hänen rakkaudestaan nuoreen Alfredoon. Norlannin ooppera tarjoaa loisteliaan kauniin ja visuaalisesti vaikuttavan esityksen. Oopperan on uudelleen ruotsintanut Mira Bartov.

– On aivan upeaa, että saamme laulaa La Traviatan Norlannin oopperan yleisölle ruotsiksi. Minulle ooppera on erittäin kommunikatiivinen taiteenlaji, ja siksi on hienoa, että voimme tehdä teoksen kielellä, jota sekä laulajat että yleisö ymmärtävät, sanoo Linus Fellbom.

Fellbom on tehnyt lähes 250 teatteri- ja oopperaesitystä eri puolilla maailmaa. Norlannin oopperalle hän on lavastanut mm oopperat La Bohème ja RigolettoHänen viimeisimmistä töistään on syytä mainita Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa nähdyn Draculan kantaesityksen ohjaus ja valosuunnittelu.

La Traviatan puvustuksen on suunnitellut italialainen Silvia Aymonino, maskeerauksesta ja peruukeista vastaa Therésia Frisk ja koreografina ja avustavana ohjaajana toimii Lars Bethke.


Gabriel Suovanen
(Giorgio Germont)
Näimme hänet Norlannin oopperan lavalla professori Charcotina vuonna 2014 oopperassa Blanche & Marie. Useammin hänet on nähty Eugen Oneginin roolissa muun muassa Komische Oper Berlinin lavalla, jossa hän on laulanut myös Papagenon, Don Giovannin ja Marcellon roolit. Gabriel Suovanen on esiintynyt toistuvasti menestyksekkäästi Wozzeckin roolissa muun muassa Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa Tukholmassa. Hän on ollut myös suosittu uudempien teosten tulkitsija. Tästä esimerkkinä mainittakoon Paavo Nurmi-oopperan nimirooli. Suovasen uusin levy, jolla hän laulaa Lars Karlssonin lauluja, on ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon 2018 saajaksi.

Susanna Levonen (Flora ja Annina)
Susanna Levonen on Norlannin oopperan ainoa kuukausipalkkainen laulaja. Häntä on kiitelty vahvoista roolisuorituksistaan, ja saksalainen oopperalehti Opernwelt valitsi hänet vuonna 2011 vuoden laulajaksi hänen laulettuaan Valkyria-oopperan Sieglinden roolin Wermlandin oopperassa. Hän on esiintynyt Norlannin oopperassa muun muassa seuraavissa rooleissa: Wozzeckin Marie, Carmen, Blanche & Marien Marie Curie, Don CarloksenEboli, Julius Caesarin Cornelia, Mahagonnyn kaupungin nousun ja tuhon Leokadja Begick ja viimeisimpänä Orfeus & Eurydiken Orfeus.


Tiedot:
Musiikki: Giuseppe Verdi
Libretto: Francesco Maria Piave
Ruotsinkielinen teksti: Mira Bartov
Taiteellinen tiimi
Orkesterinjohtaja: Eric Solén
Ohjaus, lavastus ja valosuunnittelu: Linus Fellbom
Puvustus: Silvia Aymonino
Avustava puvustaja: Vera Pierantoni Giua
Maskeeraus ja peruukit: Therésia Frisk
Koreografi ja avustava ohjaaja: Lars Bethke
Kuoromestari: Anders Lundström

Solistit
Violetta Valéry: Magdalena Risberg
Alfredo Germont: Per Lindström
Giorgio Germont: Gabriel Suovanen
Flora Bervoix & Annina: Susanna Levonen
Gastone: Anders Lundström
Baron Duphol: Stefan Lidström
Markis D’obigny: Oskar Bergström
Doktor Grenvil: Martin Hedström
Giuseppe: Anton Karlsson

Norlannin oopperan kuoro
Norlannin oopperan sinfoniaorkesteri


Muuta Esitykset: 6.10.–1.11. 2018

Ooppera lauletaan ja tekstitetään ruotsiksi. Lisätietoa oopperasta, henkilöistä ym.: www.norrlandsoperan.se

Mediavastaava: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck