2017-03-21 15:52Pressmeddelande

Storslagen konsert med körer från länet

null

Körer från Storuman, Stensele och Vilhelmina ger tillsammans med umeåsolisterna Susanna Levonen och Veronica Janunger-Sjöberg Stabat Mater - ett av de mest älskade körverken. Musiken spelas av en stråkorkester ur NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Denna storslagna körkonsert sker på NorrlandsOperan i Umeå 26 mars och går därefter på länsturné till Stensele och Vilhelmina.

----
Pressinbjudan: Det finns möjlighet att intervjua och fotografera musiker, dirigent och solister under repetitioner som börjar onsdag 22.3, samt körmedlemmarna lördag 25.3.

----- 

Koristerna består av sångare ur Mariakören från Storuman/Stensele och Vilhelmina kyrkokör. Mariakören är en mindre damkör som ständigt är i rörelse och med en omfattande verksamhet. Under senhösten gjorde de bland annat en konsertresa till Tyskland och är en viktig del i det lokala musiklivet i Storumans kommun. 

Vilhelmina kyrkokör är blandad kör med ca 35 medlemmar. Kören bidrar i hög grad till det aktiva musikliv som finns på orten och repertoaren är mångsidig, med traditionell kyrkosång, gospel, profan musik, sång med lokalanknytning med mera. 

Körverket Stabat Mater dolorosa (Modern stod sörjande) av den italienske tonsättaren Giovanni Battista Pergolesis beskriver Jungfru Marias motstridiga känslor när hon står vid korset och ser upp på sin son Jesus. Lika gripande som när den skrevs, lika aktuell är den idag för att gestalta vår tids oro och sorg, men också för att ingjuta en strimma av hopp.

Läs mer om konserten HÄR


Stabat Mater söndag 26.3 kl 16.00, Konsertsalen NorrlandsOperan, Umeå. 
Turné: Stensele Kyrka 31.3, Vilhelmina kyrka 1.4.

Korister ur Vilhelmina kyrkokör samt Mariakören i Stensele/Storuman. Solister: Susanna Levonen och Veronica Janunger-Sjöberg. Stråkorkester ur NorrlandsOperans Symfoniorkester. Dirigent: Per-Erik Andersson.

Presskontakt:
För intervjuer, foto och recensionsbiljetter kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck