2016-10-31 14:38Pressmeddelande

Som fem myror är fler än fyra elefanter – fast 40 år senare.

null

A, o, u, å, e, i, y, ä, ö. Liksom Magnus, Brasse och Eva gjorde på 70-talet, grottar Umeåsonen Björn Säfsten ner sig i språkets betydelse och funktion. Föreställningen Language Fools turnerar genom landet och visas torsdag 3.11 på NorrlandsOperan.

Language Fools bjuder på tvära kast mellan stämningslägen, från skratt till en kniv i magen. Verket är ett flöde av röster, gester och kommunicerande rörelser mellan de tre dansarna Anja Arnquist, Sanna Söderholm och Henrik Vikman som påminner om att tala är silver, men gesten är guld… och öppnar upp för bra många fler tolkningsmöjligheter.

– Vi har brutit ned begreppet kommunikation till dess mest basala beståndsdelar för att komma åt betydelsen. Det är stundom väldigt humoristiskt och barnsligt, stundom på djupaste allvar. Vi leker och vi testar, säger Björn Säfsten.

Language Fools

Torsdag 3.11 kl 19:00
Black Box, NorrlandsOperan

Turné
20-22 okt: Växjö, Regionteatern
25 okt: Ljungby, Teaterbiografen Grand
26 okt: Karlskrona, Sparresalen
27 okt: Olofström, Folkets Hus
3 nov: Umeå, NorrlandsOperan
8-10 nov: Stockholm, Dansens Hus
17 nov: Falkenberg, Falkhallen
21 nov: Jönköping, Kulturhuset Spira

OM BJÖRN SÄFSTEN 
I koreografen Björn Säfstens arbete och verk skärskådas, dissekeras och blottläggs kroppen och medvetandet liksom deras gemensamma handlingar. I centrum står skapandet av ”en annan kropp”, en annan föreställning om mänsklig kroppslighet som väcker bilder som visuellt problematiserar vår uppfattning om människans natur. Den fysiska rörelsen frilägger bilder som härstammar från en viss fysisk handling på ett slumpartat sätt. Därigenom kan verket ta oväntade visuella vändningar och göra tvära kast. Det omformar ofta sig självt medan det framförs och manifesterar sig på nytt varje gång i varje möte med en publik. Björn Säfsten har ett 10-tal verk bakom sig. 

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck