2014-03-20 13:30Pressmeddelande

Skator och Honungsvägen spelar på MADE

null

Internationella akter i all ära. MADE är inte fullständigt utan representation från Umeås glödheta musikscen. Låt oss presentera: Skator och Honungsvägen!

Skator
Umeås nya indiedrottning Skator, eller Lina Högström som hon egentligen heter, skapar stor musik med små medel. Med ett berusande uttryck landar hyllade debutplattan Vita kalla, producerad av Axel Olle Sigurd Andersson från Glesbygdn´ och Väärt, långt bortom det pragmatiska och vardagliga. Nerven är mycket hårt spänd, tills den plötsligt brister och svämmar över, flödar ut i klangerna. Igenom allt detta: rösten, som ett fönster äntligen öppnat på vid gavel. Med en ambivalent relation till sitt Västerbotten berättar Skator – årets textförfattare på Manifestgalan - om rotlöshet och utanförskap.
– Det handlar en del om att komma hem. Eller kanske snarare det som definieras som ett hem, säger Lina Högström, som spelar på MADE 10 maj.

Honungsvägen
Få har hört dem, många vill göra det. På MADE är vi otroligt nyfikna och stolta att kunna presentera Honungsvägen. Så heter den gata i Umeå där bandets låtskrivare och gitarrist Henrik Oja bor. Men gissningsvis också en bra metafor för den vemodiga svenska indiepop som bandet skapar ihop. Bandet består, utöver Oja, av Christina Karlsson, Daniel Berglund, Mats Hammarström, Frida Johansson och Kajsa Bergsten – samtliga bekanta från andra fina Umeåband. För texterna står bland andra Annika Norlin. Det sägs att de jobbar på sitt debutalbum, det ser vi också fram emot. Men först, en efterlängtad spelning på MADE 10 maj!

www.madefestival.se

Norrlandsoperans årligt återkommande scenkonstfestival, MADE, startades 2006 och står för Music, Art, Dance, Experience. Festivalen är en plattform för nyskapande uttryck och en mötesplats i ständig utveckling. MADE grundar sitt konstnärliga program på internationella, nationella och lokala artister och konstnärer som ligger i framkant inom sin genre.

I årets program märks bland andra urpremiären av allkonstverket Saiyah av Yoko Seyama, Benjamin Stearn och Christian Karlsen, ökenbluesbandet Tinariwen, streetdance-koreografen och poeten Anne Nguyen, sångerskan Julianna Barwick och Min Stora Sorg.

Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck