2022-08-30 06:15Pressmeddelande

Säsongsöppning, jubileum och turné

Tonsättaren Cecilia Damströms Wasteland uruppförs på Norrlandsoperan 1 september. Tonsättaren Cecilia Damströms Wasteland uruppförs på Norrlandsoperan 1 september.

Konsertsäsongen öppnar 1 september kl 19.00 i Norrlandsoperans konsertsal med uruppförandet Wasteland av finlandssvenska kompositören Cecilia Damström.

Wasteland är uppdelat i Wear, Toss, Sort, Burn, Flow och Damström beskriver det som ett upprop, för att "väcka folk till insikt att om vi har ’råd’ att konsumera så måste vi även ha råd att ta hand om det avfall vi skapar.” Solist är Mackenzie Melemed, en av den unga generationens stora, amerikanska pianister. Konserten dirigeras av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff.

Nytt för hösten är att Norrlandsoperans sångerska Susanna Levonen presenterar varje nytt stycke från scenen innan och under alla konserter, istället för de sedvanliga introduktionerna.

– Förhoppningen är att ge publiken en direkt ingång till musiken, kanske ny kunskap och en ännu större helhetsupplevelse, berättar Gene Kindell, producent på musikavdelningen.

För recensionsbiljetter och intervjuer, kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se
Pressbilder: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits

Lördag 3 september – Vita kuben 20 år

Föreställningar, tårta, allsång, musik och DJ:s är en del av programmet som startar kl 14.00. Det mesta har fri entré men för att se Oona Libens Soma och Sara Granérs och Anders Teglunds Vissa somnar helt, krävs biljett. Konstnären och koltecknaren Johanna Hästö tecknar live i Vita kuben under födelsedagsfirandet. Hennes utställning går sedan att se i Vita kuben till 14 oktober. 

Kontakta konstansvariga Helena Wikström helena.wikstrom@norrlandsoperan.se för mer information eller se hela prorammet på norrlandsoperan.se.

Närmast på turné i länet:  

Onsdag 31 augusti kl 19: Fri entré för koreograf Hagar Malin Hellkvist Selléns Kvinnor och skog, på Medborgarhuset i Lycksele. 

Torsdag 1 sept kl 19: De två stjärnskotten i Duo Julia & Theo, Julia Isaksson, piano och Theo Hillborg, saxofon, spelar klassiskt och jazz på Equmenia i Lycksele kl 19. Därefter i Storuman 2 sept, Vilhelmina 3 sept, Umeå 4 sept och Skellefteå 5 sept.

Alla turneerOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Petra Kangas
Kommunikations- och försäljningschef
Petra Kangas
Gene Kindell
Producent symfoniorkesterns konserter
Gene Kindell