2023-01-16 07:42Pressmeddelande

Så blir våren 2023 på Norrlandsoperan

Från vänster: Adriana Mater av Kaija Saariaho, Deportees möter Norrlandsoperans symfoniorkester och Cabraqimera.Från vänster: Adriana Mater av Kaija Saariaho, Deportees möter Norrlandsoperans symfoniorkester och Cabraqimera.

Första halvan av 2023 på Norrlandsoperan kommer att bjuda på Sverigepremiär för opera av finsk polarprisvinnare, ett efterlängtat möte mellan Deportees och symfoniorkestern, ”hatkärlek” till den klassiska baletten med Cullberg och mycket mer.

– Samtiden och framtiden är två centrala ledord för Norrlandsoperan, vilket inte minst reflekteras i vårens utbud. Vår orkesterrepertoar är varierande med välkända och okända verk, där vi fortsätter lyfta fram musik skriven av kvinnor. Vi är också stolta över att bli först i Sverige med att sätta upp en opera av en av samtidens främsta tonsättare – finska Kaija Saariaho. Vi arbetar hela tiden för att vara Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst och ge publiken upplevelser i absolut världsklass, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan.

Sverigepremiär för operan Adriana Mater av Kaija Saariaho

Den 28 mars är det Sverigepremiär för den finska tonsättaren Kaija Saariahos opera om moderskap, mörker och hopp. Libretto på franska av den libanesiske författaren Amin Maalouf. 2013 vann Saariaho Polarpriset och är en av samtidens mest uppmärksammade tonsättare. Operan Adriana Mater beställdes av Opéra de Paris med premiär i Paris 2006 och har sedan dess spelats i Helsingfors, London och Santa Fe. Kammardramat mellan de fyra rollerna gestaltas av Emma Sventelius, Hega Gustava Tjønn, Jonah Spungin och Joshua Owen Mills. En utökad symfoniorkester och Saariahos unika musik tillsammans med librettots starka tematik utlovar en gripande upplevelse.

I vår återkommer också den lekfulla och surrealistiska tolkningen av Sofia Gubaidulinas sångcykel Galgenlieder. Efter en uppskattad spelperiod i september 2022 kommer Galgenlieder tillbaka med en föreställning på Norrlandsoperan den 10 maj för att sedan gå vidare på norrlandsturné. I verket tolkar två musiker och en sångerska Christian Morgensterns humoristiska diktsamling från 1904 med samma namn. En timme av musik, sång och poesi i en fantasieggande drömvärld.

Adriana Mater, Tis 28 mar – 25 apr 
Galgenlieder, Ons 10 maj 19:00

Konsertvåren med Norrlandsoperans symfoniorkester bjuder på variation

Året i konsertsalen inleds med musik av Thea Musgrave, Clara Schumanns pianokonsert och Bruckners 4:e symfoni under konserten Bruckner och Schumann den 19 januari. Därefter kommer det vara ett varierande program med spännande gästsolister och musik av bland annat Louise Farrenc, Kaija Saariaho, Marianna Martines, Tebogo Monnakgotla, Allan Pettersson och Karin Rehnqvist. I februari är det också äntligen dags för de efterlängtade och redan slutsålda konserterna där Umeåbandet Deportees möter Norrlandsoperans symfoniorkester. Under mars tar symfoniorkestern den omfångsrika konserten Från Saariaho till Sibelius på bottenvikenturné med stopp i Skellefteå, Luleå och Uleåborg under ledning av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff.

Bruckner och Schumann, Tor 19 jan 19:00
Staern och Strauss, Tor 2 feb, 19:00
Brahms Serenad nr.1 i D-dur, Tor 9 feb 19:00
Deportees möter Norrlandsoperans symfoniorkester, Fre 17 feb & Lör 18 feb 20:00
Från Saariaho till Sibelius, Tor 2 mar 19:00
Felix Klieser möter Rolf Martinsson, Tor 6 apr 19:00
Sjostakivtj och Farrenc, Tor 1 jun 19:00

Danssäsongen 2023 startar med neon och rullskridskor

I den fartfyllda föreställningen Cabraqimera, koreograferad av den portugisiske koreografen Catarina Miranda, utmanar fyra dansare både vår fysiska och teknologiska samtid med rullskridskor, neonljus och specialeffekter som verktyg.

Enmansföreställningen Call of the void av Nicole Neidert den 26 april är ett solo med Umeåsonen Anton Borgström. Det populära dansbattle-eventet Up North Battle är tillbaka i maj. I mars bjuder familjeföreställningen Sälskap av Sindri Runudde publiken på en fantastisk resa för alla sinnen och är en samproduktion med Norrlandsoperan och Dansnät Sverige.

I linje med tidigare år så avslutas danssäsongen med besök av Cullbergbaletten där Sylph av Halla Ólafsdóttir intar stora scenen. Verket leker med exorcism och det ockulta och undersöker vad som händer koreografiskt när musiken, kostymen, scenografin, ljuset och dansen får lika stora roller.

Cabraqimera – Catarina Miranda, Fre 27 jan 19:00
Stigar och andra vägar, Lör 4 feb 14:00
Rule – Unruly Gang, Fre 10 feb 20:00
Never Twenty One – Smaïl Kanouté/Compagnie Vivons, Fre 24 feb 19:00
Soireé d’études – Cassiel Gaube, Ons 8 mar 19:00
Sälskap – Sindri Runudde, Fre 17 mar 18:00 & Lör 18 mar 15:00
Larsen C – Christos Papadopoulos, Ons 22 mar 19:00 & Fre 24 mar 19:00
Terrarium – Norrdans OR/ELLER, Tor 13 apr 13:00 & Fre 14 apr 12:00
Call of the void – Nicole Neidert, Ons 26 apr 19:30
Up North Battle 2023, Lör 6 maj & Sön 7 maj
Cullberg: Sylph – Halla Ólafsdóttir, Tor 11 maj 19:00

Spetsa öronen under konstvåren i Vita Kuben

Under våren 2023 står ljud och lyssnande åter i fokus i Vita kuben. Vårens curator Ana Gutieszca står bakom utställningsserien som fått namnet Superorganisms. Skönheten i former, toner, ljud och material utforskas i olika sammanhang, med inspiration från kasserad teknik, barnleksaker och insektsljud.

BITS AND BYTES av Marko Timlin, 20 jan – 28 feb
BROM av Marsika de Groot, 10 mars – 16 april
Insectarium av Ana Gutieszca, 28 april – 11 juni

Se hela programmet för våren på Norrlandsoperan här: https://norrlandsoperan.se/forestallningar/

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta: pressbiljetter@norrlandsoperan.se 



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit