2018-03-06 09:11Pressmeddelande

Reflektion över ett liv i exil

null

Norrlandsoperan gästas av den prisbelönta dansföreställningen Displacement den 13 mars. Föreställningen handlar om inbördeskriget i Syrien och är en reflektion över ett liv i exil.

_________

Intervjuer: Koreograf och dansare finns tillgängliga måndagförmiddag den 12 mars för intervjuer. Anmälan till: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
__________


I föreställningen Displacement definierar koreografen och dansaren Mithkal Alzghair sitt syriska ursprung och sin kropps identitet i relation till de politiska, sociala och religiösa förhållandena i Syrien. 

Hur påverkas den traditionella dansen i relation till Mellanösterns våldsamma historia med migration, diktatur, massakrer, revolution, krig och konflikt? Med små förskjutningar av rörelserna förändras vår perception och tolkning. Alzghairs koreografi kännetecknas av motstridiga rörelser och känslor – stanna eller fly.

Mithkal Alzghair är född och uppvuxen i Syrien och kom till Frankrike 2010 för att studera dans. Han har studerat på Higher Institute of Dramatic Art i Damaskus och har också en master i koreografi vid the National Choreographic Centre i Montpellier i Frankrike. Han har arbetat med flera koreografer och hans senaste samarbete är med det italienska kompaniet In-Occula i EU-projektet CRACK.

Displacement skapades i mars 2016 och består av ett solo och en trio. Föreställningen vann första pris vid Danse élargie 2016 Contest, som organiseras av Théâtre de la Ville-Paris och Musée de la danse-Rennes, i samarbete med Fondation d’entreprise Hermès. 

Mer info och ett filmklipp hittar du här.


Displacement 
Tisdag 13 mars kl 19:00, Black Box, Norrlandsoperan
Introduktion 30 min innan start. Publiksamtal direkt efter föreställningen.

Koreografi Mithkal Alzghair
Dansare Rami Farah, Shamil Taskin, Mithkal Alzghair
Presenteras genom Dansnät Sverige.


Tips! Samtal
Hur påverkar migration kultur? Det och andra frågeställningar kring migration kommer samtalet att handla om när Norrlandsoperan i samarbete med Amnesty Umeå Universitet och Utrikespolitiska föreningen Umeå träffas för diskussion. Läs mer om samtalet här
Tid och plats: 13 mars kl. 15.00 Umeå universitet 

____________

Pressbiljetter och kontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck