2018-11-26 10:18Pressmeddelande

Prisbelönad kora-musik med Sousou och Maher

null

Sousou och Maher Cissoko turnérar i länet och ikväll är det Lycksele som får höra deras västafrikanska musik. På torsdag äntrar Norrlandsoperans barnkör scenen tillsammans med symfoniorkestern i en storslagen konsert. I Vita kuben invigs den nya utställningen Stranded där ljud transformeras till ett tredimensionellt lysande landskap av ultraviolett ljus - vernissage på fredag kl 16.30.


Mån 26 nov / Lycksele: Sousou och Maher Cissoko på länsturné
Sousou och Maher Cissoko är båda sångare och koraspelare. Koran förde dem samman och den har spelat en huvudroll i deras liv och tagit dem på turnéer i 30 olika länder. Paret vann priset som "Årets artist"vid Folk- och världsmusikgalan i Norrköping i våras.

Sousou är en av världens få kvinnliga koraspelare. Hon växte upp i Skåne och lockades av koran när hon hörde den spelas av en vän till hennes pappa. Maher Cissoko föddes i Senegal och växte upp i en koraspelande Jalifamilj där traditionen att sjunga och spela kora har gått i arv från far till son från generation till generation i över 700 år.

Nu turnerar de i Västerbotten med ett spännande program med koran och den västafrikanska musiken i centrum. Alla turnéorter hittar du här. För intervjuer kontakthelene.safstrom@norrlandsoperan.se


Tor 29 nov / Norrlandsoperans barnkör intar scenen
I torsdagkvällens konsert får vi höra Norrlandsoperans barnkör som leds av Charlotte Kuisma: 
-Att öva inför en konsert med symfoniorkester innebär stort fokus, barnkören måste vara så välrepeterad att de kan musicera med en ny dirigent som de bara hinner träffa två repkvällar innan det är dags för konsert. Det finaste med denna barnkör är att de är så otroligt hängivna, de övar på texter och stämmor hemma och under konsert- och operaperioder tillbringar de flera, ibland långa och sena kvällar i veckan på operan, berättar Charlotte.

På programmet denna kväll bland annat musik av Ruth Gipps, en av Englands främsta kvinnliga tonsättare och precis som Mozart ett underbarn. Solist på piano är tyska stjärnskottet Danae Dörken och Norrlandsoperans Symfoniorkester dirigeras av Eugene Tzigane. Hela konsertprogrammet Mozart, brittiskt och barnkören.

För pressbiljett och intervjuer kontakta helene.safstrom@norrlandsoperan.se


Fre 30 nov / Stranded av Brigitta Bödenauer - skulpturer av ultraviolett ljus fyller Vita kuben
I höstens sista utställning Stranded får vi uppleva hur ljud vi inte kan uppfatta med våra öron transformeras till ett tredimensionellt lysande landskap i ett mörkt rum. Utställningen pågår i Vita kuben fram till 11 januari 2019.

Vernissage kl 16.30, konstnären Brigitta Bödenauer och curator Agnieszka Kubicka-Dzieduszycka finns på plats. 

För intervju kontakta projektledare Helena Wikström, helena.wikstrom@norrlandsoperan.se

---------

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck