2016-10-04 09:00Pressmeddelande

Premiär för "Staden Mahagonnys uppgång och fall" på NorrlandsOperan

null

Mat, spel, våld och sex varvas i ett plastigt överflöd. Höstens opera på NorrlandsOperan är en samhällskritisk provokation, skapad av Weill och Brecht och iscensatt av två av Sveriges mest uppmärksammade scenkonstnärer, Carina Reich och Bogdan Szyber. Premiär 6 oktober.

Staden Mahagonnys uppgång och fall är en svidande konsumtionskritik. Vad händer med oss i ett individualistiskt samhälle? Vad händer när köpkraften blir den främsta drivkraften? De frågorna är centrala när scenkonstnärerna och regissörerna Carina Reich och Bogdan Szyber i höst iscensätter Kurt Weills och Bertolt Brechts svindlande satiriska opera Staden Mahagonnys uppgång och fall, som hade urpremiär i Leipzig 1930, på NorrlandsOperan. I ökenstaden Mahagonny blir allt plötsligt tillåtet och invånarna förlorar sig i konsumtion och njutning.

Staden Mahagonnys uppgång och fall sätter fingret på konsumismen och skildrar ett politiskt klimat där samhället är individualiserat och sakfrågorna är de viktiga. Det är en drifternas anarki där medborgarna till slut förvandlas till clowner på crack, förklarar Reich och Szyber, som gjorde succé med Alban Bergs Wozzeck på NorrlandsOperan för fem år sedan.

Duons iscensättning är provocerande med absurda inslag. Bland annat syns en uppblåsbar Barbara i gigantiskt format och männen bär i en scen ollonmasker för att illustrera det promiskuösa livet i Mahagonny. Publiken får förbereda sig på en lika omskakande som oförglömlig operaupplevelse. Som alltid när Reich och Szyber regisserar finns en stark feministisk ton i scenspråket.

I rollerna ser vi bland annat Lars Cleveman, en av Sveriges mest efterfrågade tenorer, liksom Susanna Levonen och Fredrik Zetterström, som båda medverkade i fjolårets bejublade uppsättning av Rigoletto. NorrlandsOperans Symfoniorkester leds av dirigenten Damian Iorio.

HANDLING
I den amerikanska ökenstaden Mahagonny kretsar livet kring njutning och så länge du kan betala för den har du en plats i samhället. En orkan hotar att förgöra staden, men den viker undan och allt blir tillåtet.

–I mångt och mycket liknar det dagens samhälle, där tillvaron i flera avseenden blivit disneyfierat, som ett gigantiskt nöjesfält, säger Bogdan Szyber som tillsammans med Carina Reich speglar Las Vegas-samhället i framför allt den andra akten. Den första akten är mer avskalad och nära Bertolt Brechts idé om verfremdung, ett förhållningssätt till gestaltningen som syftar till att få åskådaren att fokusera på karaktärernas handlingar och ord, snarare än att identifiera sig med rollerna.


FAKTA

Musik: Kurt Weill. Libretto: Bertolt Brecht
Svensk översättning: Linda Mallik

KONSTNÄRLIGT TEAM
Dirigent: Damian Iorio
Regi, scenografi, kostymdesign: Carina Reich/ Bogdan Szyber
Ljusdesign: Ronald Salas
Videodesign: MURK; Annie Tådne, Carl-Jonathan Szyber, Una Boskovic
Maskdesign: Janina Rolfart
Koreograf: Disa Krossness
Kompletterande scenografi: Sara Torsson Szyber


SÅNGARE

Lars Cleveman – Jim Mahoney
Susanna Levonen – Leokadja Begbick 
Sanna Gibbs – Jenny Hill 
Fredrik Zetterström – Treenighets-Moses
Jonas Duran – Fatty, Prokuristen
Fredrik Af Klint – Jack O´Brien/ Tobby Higgins 
Kosma Ranuer – Sparbössan Bill
Michael Schmidberger – Alaskawolf Joe

NorrlandsOperas kör och NorrlandsOperans Symfoniorkester

BIOGRAFI

Carina Reich och Bogdan Szyber / regi, scenografi, kostym

Carina Reich och Bogdan Szyber har arbetat ihop med olika hybridformer inom scen- och bildkonst sedan 1983.
Deras signum är en oförtröttlig tro på blandformen, det udda, det personliga och att aldrig ta det konstnärliga resultatet för givet. Varje projekt är unikt, en egen värld, en egen sfär. Duon har bland annat skapat tåspetsbaletter för Kungliga Operan ihop med death-metalgruppen Entombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med Stina Nordenstam. De är också kända för dagliga stadsritualer med tusentals deltagare över hela Sverige, som Credo 2000 i Umeå som gick av stapeln i Rådhusets torn varje dag kl 12.00 under hela 1999. Samt platsspecifika verk i
vattentorn, skeppsvarv, skyddsrum, fyrar i havsbandet såväl som badhus eller sightseeingbåtar på Themsen.

De senaste åren har duon bland annat uppmärksammats för produktionen av filmen Hämndens Anatomi, som hade världspremiär på DocuWest International Film Festival i Denver, Colorado 2015. Det är en del i en trilogi löst baserad på teman ur Shakespeare’s Titus Andronicus – Skuld (Tiggarlördag), Hämnd (Hämndens Anatomi) och Makt (en kommande sista och avslutande del). 2012 gjorde Reich och Szyber regi/scenografi/kostym för Fem kända musiker döda i seriekrock på Dramaten 2012, en pjäs skriven av John Ajvide Lindqvist.

Carina Reich och Bogdan Szyber är båda doktorander vid fakulteten för scenkonst, Stockholms Konstnärliga Högskola, och leder seminarier framför allt för framtida regissörer, scenografer och kostymtecknare på Stockholms Dramatiska Högskola.

Carinas doktorandprojekt har rubriken: ”The absent becoming present - idéers förvaltning och förverkligande inom kollaborativa processer.” Bogdans dito: ”Fauxthentication – en tvärdisciplinär undersökning av tre fält: Akademin som en scen, det globaliserade digitala proletariatet som aktörer och institutionell kritik som metod.”

På NorrlandsOperan har Reich och Szyber tidigare gjort operaföreställningen Wozzeck (2011) där de stod för regi, scenografi och kostymdesign, och dessförinnan gästspelade de med dansföreställningen Unknown Pleasures

PREMIÄR tors 6.10 2016 / Övriga speldatum: 8.10, 11.10, 13.10, 15.10, 19.10, 21.10, 23.10, 25.10, 29.1 2016

För recensionsbiljetter kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

MAHAGONNY SECOND HAND - EN INSATS FÖR HÅLLBARHET OCH ÅTERANVÄNDNING
Efter sista föreställningen av Staden Mahagonnys uppgång och fall följer vi upp operans kritik av konsumtionssamhället och gör en insats för hållbarhet och återanvändning. Allt på scenen under operan är till salu under vår Second Hand. Med ALLT så menar vi kläder, kostymer, skor och smycken. Rekvisita, skyltar, sparkcyklar, gigantiska uppblåsbara figurer, clownen – ja, till och med golvet!
Mahagonny Second Hand / 6 november kl. 11-14, Teaterscenen, NorrlandsOperan.

 

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck