2018-10-24 09:42Pressmeddelande

Premiär för dansmagi med 500 kg salt på Norrlandsoperans scen

null

Just nu repeteras den nya familjeföreställningen BOLO BOLO fram på Norrlandsoperan. Koreografen YoungSoon Cho Jaquet skapar en magisk resa för den yngre publiken och fyller scenen med 500 kg salt, färg och musik. Premiären sker 17 november på Norrlandsoperan och därefter går föreställningen på länsturné.

YoungSoon Cho Jaquet gästar även Bildmuseet i Umeå. Under perioden 26-31 oktober ger hon sin interaktiva installation/ performance Bolo Bolo Eternal Steps liksom workshops för barn under höstlovet.

--------------
Intresserad av förhandsintervjuer/bevaka evenemanget? Kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se
--------------

- Vi älskar YoungSoon för sin uppfinningsrikedom - att bygga en ny värld av rörelse, salt och ljus är superkul för våra unga besökare. Konstnärligt känns det alltid spännande när olika uttryck som dans, installation och performance interagerar. Viktigt för oss är att satsa lika stort på en familjeföreställning som på andra internationella projekt, och att BOLO BOLO får möta publiken på fler platser än på Norrlandsoperan, säger Birgit Berndt, tf konstnärlig ledare och danschef.

Den internationella föreställningen BOLO BOLO skapas i residens under hösten på Norrlandsoperan. Koreografen YoungSoon Cho Jaquet vrider och vänder på perspektiven och bygger fantastiska världar i salt, kitsch, neon, ljud och musik. Hon är själv den enda dansaren på scenen. Ljuddesignen är gjord av Jérémie Conne och ljusdesign av Joanna Oliveira.

YoungSoon Cho Jaquet är bosatt i Schweiz men uppvuxen i Sydkorea och hämtar influenser från såväl den asiatiska som den västerländska kulturen. BOLO BOLO är en utveck­ling av hennes tidigare verk UL+RA från 2016. Hon deltog senast i festivalen Rum för Performance, ett samarbete mellan Norrlandsoperan och Bildmuseet. 

Det känns kul att kunna erbjuda en så spännande performance och workshop för höstlovslediga barn. Vi vill gärna att våra besökare får uppleva överraskande möten mellan olika konstformer. Vår Bildverkstad kommer att bli helt förvandlad och jag hoppas det blir en upplevelse både för barn och medföljande vuxna, säger Lisa Lundström, museiintendent och konstpedagog på Bildmuseet.


YoungSoon Cho Jaquet på 
Bildmuseet
Performance 26-28 okt: Bolo Bolo Eternal Steps är en tre timmar lång performance där YoungSoon Cho Jaquet med 500 kg salt skapar ett landskap som långsamt förändras med hjälp av kropp och rörelse. Pågår löpande fredag kl 11.00-14.00, lördag & söndag kl 13.00-16.00. 

Dansworkshop 30-31 okt: Under höstlovet ger YoungSoon Cho Jaquet workshops för barn i två olika åldersgrupper, 4–6 år och 7–9 år. Scenrummet fylls av salt och barnen får under 45 lekfulla minuter närma sig den samtida dansen och utforska rummet med kropp och fantasi.

Läs mer på Bildmuseets hemsida.


Skolföreställningar på Norrlandsoperan
Fredag 16 november 09:30 & 12:30, Studioscenen

Premiär Norrlandsoperan Lördag 17 november kl 13:00 & kl 15:00, Studioscenen
Recensionsbilder: tillgängliga från den 12 november.
Pressbiljetter: kontakta: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

På länsturné
Tisdag 20 november 09:30 – Sorsele, Vindelälvsskolans Gymnastiksal (skolföreställning)
Tisdag 20 november 18:00 – Sorsele, Vindelälvsskolans gymnastiksal
Fredag 23 november 10:00 & 13:00 – Skellefteå (skolföreställning)
Lördag 24 november 13:00 – Skellefteå, Publiksamtal efter föreställningen

---------------

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck