2022-05-09 06:17Pressmeddelande

Nypremiär för Norrlandsoperans symfoniorkester i Vindeln

Christian Karlsen dirigerar konsertturnén Från Stravinskij till Adams.Foto: Karl Gabor

Turnén med konserten Från Stravinskij till Adams inleds i Vindeln, Forum 12 maj kl 19.  Det är första gången på över 30 år som Norrlandsoperans symfoniorkester spelar på orten och de gör det tillsammans med ett av Europas tyngsta dirigentnamn, Christian Karlsen. 

– Senast Norrlandsoperans symfoniorkester spelade i Vindeln var 1991, i sporthallen, berättar Andreas Nilsson, Norrlandsoperans producent för turnén. Därefter har mindre ensembler från orkestern spelat i Vindelns kyrka, men som symfoniorkester betraktat kan man ju nästan prata om en nypremiär nu! Det blir extra kul med denna härliga vårmix till program också, och Karlsen på pulten, tillägger han.

Dirigent Christian Karlsen

Christian Karlsen besökte Norrlandsoperan så sent som 4 maj när han dirigerade kammaroperan Karolinas sömn. Som en av Europas ledande dirigenter, har han arbetat med de flesta av världens främsta nutida tonsättare, däribland Polarpristagarna Steve Reich, Kaija Saariaho och Sofia Gubajdulina. 2018 grundande han tillsammans med pianisten David Huang festivalen Gränslandet Symfonisk Fest på Trädgården i Stockholm. Ett av huvudnumren under 2020 års festival var Shaker Loops, tonsättaren John Adams minimalistiska kultverk från 1978 som blev hans genombrott.

Shaker Loops är nu det verk som avslutar konsertprogrammet på turnén, efter verk av Igor Stravinskij, Charles Ives och Helena Tulve.

– Konserten kommer spelas i Forum i Vindeln och vi är så glada över samarbetet med den nybildade arrangörsgruppen på orten, och vi ser nu fram emot fler spelningar i Vindeln framöver, avslutar Andreas Nilsson. 

Konserten spelas även i Norrlandsoperans konsertsal 13 maj kl 19 och musikskolans lokaler i Lycksele 14 maj kl 19. För recensionsbiljetter eller förhandsintervjuer kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se. För information om turnén, kontakta  andreas.nilsson@norrlandsoperan.se, 0730 68 09 05.

Turné avslutar Skellefteås år som kulturkommun

Med influenser av afro-brasilianska rytmer, jazz, reggae och en dos svensk melankoli framför Miriam Aïda och hennes band, tolkningar av David Bowie från hans sista skiva Loving the Alien. De spelar på avslutningsdebatten för årets kulturkommun i Västerbotten, i Skelleftehamn 17 maj kl 19.30 och fortsätter sedan till Storuman, Lycksele, Vilhelmina och Dorotea. Hela turnén m fl.

Dessutom

Urpremiär med Cullberg! Onsdag 11 maj och torsdag 12 maj: Tvådelad helkväll i On earth I´m Done

Lördag 14 maj kl 14: Bach in the Street med violinvirtuosen och Bach-specialisten Semmy Stahlhammer och streetdansaren Maele Sabuni som ger en mix av klassisk musik och streetdance för hela familjen. Efter föreställningen hålls ett samtal där artisterna berättar om sin bakgrund, den ena judisk den andre kongolesisk, och svarar på frågor. 

Söndag 15 maj kl 13 och 15: Akti Lij – samiska berättarsagor. Liv Aira & Marika Renhuvud är tillbaka med denna magiska föreställning som tar med barnen in i den samiska sagovärlden genom dans och rörelse. 

Söndag 15 maj kl 18: Umeå musiksällskap besöker Norrlandsoperan med sin vårkonsert.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.