2020-05-25 11:00Pressmeddelande

Ny vd på Norrlandsoperan från Sveriges Radio

null

Norrlandsoperan i Umeå har rekryterat Erik Mikael Karlsson som ny vd. Erik Mikael Karlsson är för närvarande chef för konsert och musikproduktion vid Sveriges Radios P2. Han tillträder på Norrlandsoperan den 1 september 2020.

Efter en omfattande rekryteringsprocess med omkring 40 sökande till tjänsten, har Norrlandsoperans styrelse rekryterat ny vd. Uppdraget som vd för Norrlandsoperan innebär ett ansvar för bolagets samlade verksamhet.

I sin nuvarande roll är Erik Mikael Karlsson chef för programledare, producenter, projektledare och produktionsplanerare vid centralredaktionen i Stockholm samt medarbetare i Göteborg, Malmö och Umeå. Redaktionen ansvarar för alla sändningar och inspelningar från svenska konsert- och operahus, jazzklubbar och från olika mindre arrangörer inom genrerna klassisk musik, opera, nutida konstmusik, jazz och folk- och världsmusik. I uppdraget ingår även alla sändningar från Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören samt sändningar från internationella konsert- och operahus och festivaler inom ramen för programutbytet inom Europeiska Radiounionen (EBU/Euroradio).

–I Erik Mikael Karlsson ser vi en person med dokumenterat goda ledaregenskaper och stark förankring i konstnärlig verksamhet. Han har lång erfarenhet från ledande befattningar inom Sveriges Radio, med tyngdpunkt i programverksamhet inom musik och kultur och är ursprungligen tonsättare med både erfarenhet av internationellt arbete och beställningsverk, säger Eva Andersson som är styrelseordförande för Norrlandsoperan.

– Norrlandsoperan är inte bara Sveriges mest spännande scenkonsthus med en fantastisk symfoniorkester utan också norra Sveriges största och viktigaste kulturskapare i och med att huset erbjuder publiken opera, musik, dans och konst och det ska bli en härlig utmaning att få leda och utveckla Norrlandsoperan till att bli ett av de ledande scenkonsthusen nationellt och internationellt, säger Norrlandsoperans tillträdande vd Erik Mikael Karlsson.

– Jag kommer arbeta intensivt med samverkan med universitet och högskolor, med näringsliv och med andra opera- och scenkonsthus både i Sverige och utomlands för att kunna erbjuda vår publik helt unika produktioner i toppklass inom alla de konstnärliga uttryck som ryms i Norrlandsoperans verksamhet. Det viktigaste är att alla ska känna sig välkomna till Norrlandsoperan och att vi har ett attraktivt erbjudande som riktar sig till alla – det handlar om både kvalitativ spets och bredd. Norrlandsoperan ska självklart också fortsätta vara ett oerhört viktigt kulturellt nav i norra Sverige med samarbeten med lokala och regionala aktörer, fortsätter Erik Mikael Karlsson.

Norrlandsoperan i Umeå är ett scenkonsthus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. Norrlandsoperan ägs av Region Västerbotten och Umeå kommun. I uppdraget ingår att producera, främja, stärka och utveckla opera, musikteater, musik, dans, performance och konst.

För ytterligare information kontakta:

Eva Andersson, tel 073-500 00 17

Erik Mikael Karlsson, tel 070-827 81 42

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan grundades 1974 och är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår URBAN NORTH samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck