2014-11-21 13:53Pressmeddelande

NorrlandsOperans Symfoniorkester uruppför Katarina Leymans Klarinettkonsert

null

Nu är det dags för uruppförandet av Katarina Leymans Klarinettkonsert. Verket är skrivet för solisten Stefan Harg och framförs av NorrlandsOperans Symfoniorkester 27 november. Som så ofta inspireras Katarina Leyman av det visuella, denna gång den gröna färgen.  

Katarina Leyman är NorrlandsOperans hustonsättare och har tidigare skrivit två verk för uruppförande av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Nu är det dags för det tredje: Klarinettkonsert med Stefan Harg som solist. Det är hennes första solokonsert.

- Jag har länge velat skriva en solokonsert för min ofta återkommande samarbetspartner Stefan Harg, berättar Katarina Leyman.

Katarina Leyman har förutom komposition även studerat målning och skulptur – färg, struktur, form och rörelse är för henne formskapande element även i musiken. Som ofta i Katarinas arbete är den ursprungliga impulsen visuell, denna gång den gröna färgen. Verkets undertitel är Verdure, av latinets viridis, som betyder grönska.

- Klarinettens rörlighet och flexibilitet förmår gestalta alla grönskans nyanser: från ljus, frisk, intensiv, livlig och energisk - till mättat frodig, enhetlig, gråskymrande torr, mörk och tung, säger hon.

Katarina Leyman
Katarina Leyman antog uppdraget som NorrlandsOperans hustonsättare 2012. Hennes första verk i den rollen var Transient Skies (2012) som nominerades till Musikförläggarnas pris 2013. Det andra verket, Roller Coaster Super 8, inspirerat av Lisebergs berg- och dalbana, direktsände SR P2 i januari i år.

Hon är född på Orust 1963, tog mastersexamen i komposition på New England Conservatory of Music 1995 och dubbla kandidatexamina i komposition och filmmusik på Berklee College of Music 1993, båda i Boston, USA. På Kungliga Musikhögskolan i Stockholm blev Streams hennes diplomkonsert 2006. Genombrottet blev Sveriges Radios beställningsverk Solar Flares till Östersjöfestivalen 2010.

Stefan Harg

Stefan Harg är internationellt erkänd som solist, kammar- och orkestermusiker jämte världsledande musiker och dirigenter. Många tonsättare har skrivit för honom såsom Berio, Ligeti och Libby Larsen. Han har tidigare samarbetat med tonsättaren Kataringa Leyman i Tre faser, Brazilian garden, Vattenklanger och Swarms. Hans TV-program kring Mozarts klarinettist Anton Stadler är en av de mest sedda kulturdokumentärerna de senaste fyra åren. Stefan Harg är officiell artist hos Vandoren, Paris.

NorrlandsOperans Symfoniorkester dirigeras av Damian Iorio.

Vid konserten framförs även musik av Sjostakovitj (Festuvertyr) och Allan Pettersson (Symfoni nr 7).

Läs mer på vår hemsida

För recensionsbiljetter och förhandsintervjuer kontakta helene.safstrom@norrlandsoperan.se

________________

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck