2022-03-08 11:51Pressmeddelande

Norrlandsoperan skänker biljettintäkter till barnen i Ukraina

Foto: Johan JesrrskogFoto: Johan Jesrrskog

Norrlandsoperan markerar mot kriget i Ukraina och gör en medmänsklig insats för de som drabbas av kriget. Samtliga biljettintäkter från dansföreställningen Chotto Xenos 12 mars, går till Unicefs insamling för barnen i Ukraina.

Den fantasifulla föreställningen beskrivs som ett mästerverk och skildrar en mans deltagande i första världskriget.

– Det var så klart ingen som kunde förutse hur otäckt relevant den här föreställningen skulle vara just nu, när krigets fasa är ett faktum här i Europa, säger Norrlandsoperans danschef Birgit Berndt.

Akram Kahn Companys föreställning riktar sig till såväl barn som vuxna och kombinerar avancerad scenteknik med dans utöver det vanliga. Samtidigt är det en overkligt verklig och relevant föreställning som skildrar hur krig påverkar människan.

– Jag är övertygad om att i en orolig tid är konsten viktigare än någonsin. Vi är många som känner oss otillräckliga inför fasorna vi får ta del av från Ukraina. Chotto Xenos ger oss en chans att närma oss kriget, den kan hjälpa oss att tillsammans med barn eller vänner sätta ord på vår oro. Låt oss också hjälpa de som är mest utsatta just nu, barnen och familjerna i Ukraina, säger Erik Mikael Karlsson vd för Norrlandsoperan.

Norrlandsoperan skänker biljettintäkterna till Unicefs insamling för barnen i Ukraina, som blir dubbelt så mycket värd då Akelius Foundation dubblar varje gåva av under mars månad.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Erik-Mikael Karlsson
VD
Erik-Mikael Karlsson