2023-02-03 06:55Pressmeddelande

Norrlandsoperan presenterar turnévåren 2023

Barcelona Gipsy balKan Orchestra på turnéBarcelona Gipsy balKan Orchestra på turné

Norrbottnisk pop-blues med Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb, Grammisvinnaren Ebo Krdums folkmusikaliska resa från Sudan till Sverige, symfoniorkestern på bottenvikenturné med bred repertoar och monologoperan Galgenlieder. Detta är bara ett axplock av vad som står på schemat när Norrlandsoperan planerar för turnévåren i våra nordliga län. 

Som del av Norrlandsoperans uppdrag att verka för ett rikt kulturutbud i hela den norra landsändan är turnérande föreställningar och konserter en viktig del. Turnéschemat för våren är fyllt av allt från folkmusik och jazz till kammarmusik och monologopera.

– Att erbjuda turnerande akter är en stor del i vårt arbete för att främja och stötta musiklivet i länet. I vår är vi glada över att kunna presentera flera spännande turnéer för både barn och vuxna var de än bor, säger Markus Falck, musikproducent på Norrlandsoperan.

Vårens turnéschema från Norrlandsoperan

Barcelona Gipsy balKan Orchestra
En internationell ensemble baserad i Barcelona. Med musiker från Spanien, Italien, Frankrike, Serbien, Grekland och Ukraina skapar BGKO en klingande magi där varje instrument har sin plats. Under sina besök i Skellefteå och Umeå kan publiken höra deras genuina omtolkningar av traditionell musik från Balkan, Mellanöstern och södra Europa.

3 feb - Skellefteå, Sara Kulturhus
4 feb - Umeå, Folkets hus

Ebo Krdum
Ebo Krdum är en av Sveriges stigande stjärnor. Tillsammans med sitt band tar grammisbelönade Ebo Krdum med publiken på en musikalisk resa från Sudan till Sverige där skandinavisk folkmusik möter afrikansk blues.

21 feb - Lycksele, MB Björken
22 feb - Storuman, Folkets hus
23 feb - Dorotea, MB
24 feb - Vilhelmina, Nöjesgården
25 feb - Umeå, UmeFolk, Idun Folkets hus

Från Saariaho till Sibelius
Med den omfångsrika konserten Från Saariaho till Sibelius ger sig Norrlandsoperans symfoniorkester ut på bottenvikenturné. Solist i Szymanowskis violinkonsert är Cecilia Zilliacus. Allt under ledning av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff.

2 mar - Umeå, Norrlandsoperan
7 mar - Skellefteå, Sara Kulturhus
8 mar - Luleå, Kulturens hus
12 mar - Uleåborg, Finland

Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb
Tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb har Johan Airijoki skapat sig ett rykte som en liveakt utöver det vanliga. Under denna oförglömliga konsert utlovas laddade ögonblick fulla av Johans vackra texter och krängande, svängande musik med Malmfältens Rockklubb.

21 mar - Lycksele, MB Aspen
22 mar - Tärnaby, Tärnaby Fjällhotell
23 mar - Dorotea, Medborgarhuset
24 mar - Vilhelmina, Folkets hus Nöjesgården
25 mar - Åsele, Kulturhuset

Brustna Hjärtan Barock
Brustna Hjärtan Barock föddes ur en gemensam längtan efter att få spela den vackraste och mest berörande musiken från 16- och 1700-talen. Under sin turné i Västerbotten kommer publiken att få höra ett spännande program bestående av musik av kvinnliga barockkompositörer.

17 apr - Lycksele, Equmeniakyrkan
18 apr - Storuman, Församlingsgården
19 apr - Dorotea, MB
20 apr - Vilhelmina, Församlingshemmet
21 apr - Åsele, Åsele kyrka

Camille Thurman
Den prisade amerikanska jazzkompositören och saxofonisten Camille Thurman besöker Umeå och Skellefteå. Tillsammans med The Darrell Green Quartet utlovas en glödande dynamisk konsert med hyllningar till jazzens hjältar. Presenteras i samarbete med Umeå Jazzstudio.

27 apr - Umeå, Folkets hus
29 apr - Skellefteå, Nordanåteatern

Galgenlieder
Den rosade monologoperan Galgenlieder hade premiär och en spelperiod på Norrlandsoperan under hösten 2022. Den kommer tillbaka i maj med en föreställning i Umeå för att sedan ge sig ut på turné i Sveriges fyra nordligaste län tack vare stöd från Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD).

10 maj - Umeå, Norrlandsoperan
12 maj - Sundsvall, Sundsvalls teater
13 maj - Örnsköldsvik, Folkan Teater
15 maj - Östersund, Storsjöteatern
17 maj - Skellefteå, Sara Kulturhus
20 maj - Piteå, Acusticum
25 maj - Luleå, Ebeneser

The Inland Band
En supergrupp bestående av åtta av länets vassaste frilansmusiker. Under ledning av den prisbelönte saxofonisten Petri Kivimäki kommer The Inland Band att navigera mellan pop, rock, soul och country kors och tvärs genom Västerbottens inland. Utöver konserten besöker bandet högstadieskolor och musikklasser i länet för workshops på dagarna.

22 maj - Åsele, Kulturhuset
23 maj - Dorotea, MB
24 maj - Vilhelmina, Folkets hus Nöjesgården
25 maj - Storuman, Hotell Toppen
26 maj - Lycksele, Pingstkyrkan

Läs mer om vad som är på turné på Norrlandsoperans hemsida.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin