2023-02-27 06:50Pressmeddelande

Norrlandsoperan live på bio i landet

Adriana Mater av Kaija SaariahoAdriana Mater av Kaija Saariaho

I vår inleder Norrlandsoperan ett samarbete med Folkets Hus och Parker. Inledningsvis kommer Kaija Saariahos hyllade opera Adriana Mater livesändas från stora scenen på Norrlandsoperan i Umeå till biografer runt om i landet den 22 april.

Den 28 mars är det Sverigepremiär för den finska tonsättaren och Polarprisvinnaren Kaija Saariahos opera Adriana Mater på Norrlandsoperan. Som en del i att tillgängliggöra opera för fler blir livesändningen av föreställningen 22 april ett första steg i samarbetet med Folkets Hus och Parker.

– Vi söker alltid nya sätt att nå ut till hela regionen med scenkonst och opera på hög konstnärlig nivå så att Norrlandsoperan kan bli hela Norrlands opera. Därför känns det fantastiskt att inte bara erbjuda en inspelad föreställning, utan att verkligen få öppna våra dörrar och välkomna in publik till en upplevelse live där de befinner sig, säger Dan Turdén, operachef på Norrlandsoperan och regissör för uppsättningen.

Biopubliken får uppleva en professionell liveproduktion likt den besökare av konceptet Live på bio blivit vana vid, bland annat genom återkommande föreställningar från Met-operan i New York och Kungliga Operan i Stockholm. Utöver detta kommer de att bjudas på bland annat intervjuer med gäster i pauserna tillsammans med regissör Dan Turdén.

– Det känns väldigt spännande att kunna bjuda in fler till vår salong och ta del av ett fantastiskt verk utav en av samtidens mest spännande tonsättare. Vår förhoppning är att den 22 april bara är inledningen på ett långsiktigt samarbete för att göra opera tillgängligt för en bredare publik, i norr men också i resten av landet, säger Dan Turdén.

I den hyllade operan om moderskap, mörker och hopp ser vi mezzosopranen Emma Sventelius i rollen som Adriana samt Hege Gustava Tjønn som Refka, Jonah Spungin som Tsargo och Joshua Owen Mills som Yonas. Norrlandsoperans symfoniorkester utökas i antal under denna produktion, som musikaliskt leds av förste gästdirigent Ville Matvejeff.

För att hitta vilka biografer som erbjuder operaföreställningar live, se: https://www.folketshusochparker.se/livepabio/?genre=live-pa-bio.

Om Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker är Sveriges ledande distributör av event cinema. De erbjuder biografer i Sverige en möjlighet att bredda och utveckla ett attraktivt kultur- och upplevelseutbud genom distribution av livesänd och inspelad scenkonst (Live på bio) och filmdistribution av dokumentärer, eventfilmer, filmklassiker och barnfilmer.

För mer info: www.livepabio.seOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin