2023-12-06 06:55Pressmeddelande

Norrlandsoperan leder EU-projekt inom street dance och hiphopkultur

Norrlandsoperan leder EU-projekt inom street dance och hiphopkultur

Norrlandsoperan är ledande partner i det nyligen beviljade EU-projektet Attitudes. Det 2,5-åriga kapacitetsuppbyggnads- och samproduktionsprojektet inom hiphopdans är en del av Re-Imagine Europe och medfinansieras av Europeiska unionen.

Attitudes är ett 30-månader långt projekt med sex olika parter inom Europa. Projektet som påbörjades i höst syftar till att erbjuda en stabil plattform för konstnärlig skapelse, internationellt utbyte för hållbar produktion och miljövänligt turnerande, kombinerat med mentorskap för talangfulla hiphopartister för att möjliggöra internationella samarbeten.

– Vi har länge arbetat med att lyfta street dance och hiphopkultur under flaggan av Up North med battles, workshop och massvis av andra aktiviteter. Tack vare otroligt bra input från hiphopartister och samarbetspartners både i och utanför Sverige tar vi nu steget till ett internationellt nätverk och plattform med Attitudes, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Projektet drivs av sex stycken partners som är professionella organisationer med en bred erfarenhet av samarbeten inom hiphopdans och scenkonst. Utöver Norrlandsoperan som projektägare så ingår Dansekapellet i Danmark, Kampnagel i Tyskland, hiphopdansfestivalerna HOP i Spanien och Summer Dance Forever i Nederländerna samt koreografiska centret CCNRB i Frankrike. Attitudes ska resultera i sex samproduktioner för scen och alternativa platser för framträdanden på 25 olika turnéplatser i sex länder. 

– Syftet med projektet är att skapa fler möjligheter för utbyten mellan hiphopartister och samproduktioner samt delande av kunskap inom hiphop-communities. I Umeå och andra platser i Sverige kommer det arrangeras workshops, residenser och utbyten löpande under projekttiden samt avslutas med två turnéer i partnerländerna där publik kommer kunna ta del av fantastisk street dance från olika delar av Europa. Attitudes ger helt enkelt mycket mer spännade hiphopkultur för och av unga dansenthusiaster, säger Birgit Berndt.

Mer om EU-projektet Attitudes
Under projektets gång kommer medverkande möta potentiella nationella och internationella samarbetspartners. Under mer än 150 workshops, 30 rundabordssamtal, 28 residens, 6 samproduktioner, inklusive battles och jams, kommer erfarna hiphopdansare såväl som unga och mångfaldig publik att samlas för att bygga färdigheter, skapa starkare gemenskaper och uppleva dansens glädje.

Attitudes tillämpar hiphopsamhällets princip "Each one teach one" (alla i samhället tar ansvar för att dela kunskap) på kapacitetsuppbyggnadsaktiviteterna: dansartister, kulturarbetare, publik är alla anslutna och drar nytta av delade färdigheter och erfarenheter.

Attitudes är en del av Re-Imagine Europe och medfinansieras av Europeiska unionen.

Norrlandsoperan är ledande partner i EU-projektet Attitudes. Det 2,5-åriga kapacitetsuppbyggnads- och samproduktionsprojektet inom hiphopdans är en del av Re-Imagine Europe och medfinansieras av Europeiska unionen.

Finansieras av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som uttrycks är endast upphovsmännens och utgör inte Europeiska unionens eller Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) officiella ståndpunkt. Varken Europeiska unionen eller EACEA tar något ansvar för dessa.


Ämnen: Dans

Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt