2020-04-21 08:55Pressmeddelande

​Norrlandsoperan kommer till publiken

I tider när det är svårt att tillgodogöra sig kultur på de vanliga scenerna, erbjuder Norrlandsoperan flera alternativ. Utöver den nytillkomna digitala plattformen NO play, där både hela och delar av föreställningar kan ses när och var som helst, görs också flera liveframträdanden på alternativa platser – där Norrlandsoperan kommer till publiken.

Vi dansar för dig!

Norrlandsoperans dansavdelning har erbjudit såväl privatpersoner som äldreboenden och företag att kostnadsfritt boka dansare som kommer att dansa utomhus - för en publik som stannar inomhus.

–Vi har fått jättefin respons och tiderna blev snabbt uppbokade, säger Linda Wiklund, producent på Norrlandsoperans dansavdelning. Många sitter inomhus nu och är i stort behov av ett peppigt avbrott i vardagen, och vad passar väl bättre än dans, avslutar Linda.

Initiativet skapar också arbetstillfällen för lokala dansare och danspedagoger vars arbetstillfällen minskat drastiskt p g a rådande pandemi. Och intresset är stort. Vid elva fullbokade tillfällen onsdag 22 april och torsdag 23 april, kommer nu Balettakademiens danspedagoger tillsammans med gruppen Big Sisters Unity att dansa på olika platser i Umeå. Mer dans utomhus utlovas också framöver.

Kontakta linda.wiklund@norrlandsoperan.se för information om tider och platser.

Digitalt brassbesök i Västerbottens skolor

I konsertsalen på Norrlandsoperan spelar musikerna just nu i mindre konstellationer. En sextett brassmusiker från Norrlandsoperans symfoniorkester förbereder en digital turné i länet med en föreställning speciellt framtagen för barn, med massor av blåsmusik. Ensemblen spelar musik från olika genrer, berättar om sina instrument och bjuder även in elever och lärare att sjunga med. Föreställningen livestreamas från Norrlandsoperan till mottagande skolor och klassrum ute i länet och är i dessa tider av social distansering ett roligt alternativ till att turnera på vanligt sätt.

Målgruppen är barn 7-10 år och först ut är Umeå Montessoriskola och Hällsboskolan under v 17. Sändningarna fortsätter för intresserade skolor under v 18.

Medverkande: Andreas Karlsson-Walleng trumpet, Malin Silbo-Ohlsson trumpet, Peter Nygren trombon, Daniel Wedin trombon, Mathias Petersson bastrombon och Linus Mattsson tuba.

Kontakta markus.falck@norrlandsoperan.se för ytterligare information.

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan grundades 1974 och är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår URBAN NORTH samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck