2014-04-08 10:52Pressmeddelande

NorrlandsOperan inleder samarbete med Blodomloppet i Umeå

null

När årets upplaga av Blodomloppet går av stapeln i kulturhuvudstaden Umeå den 27 maj är NorrlandsOperan en del av arrangemanget. – Vår utomhusopera Elektra i augusti och Blodomloppet har en självklar koppling, säger Magnus Mikaelsson, marknadschef på NorrlandsOperan.

Operan Elektra kommer att genomföras utomhus på samma plats som Blodomloppet, I20-området på Umestan i Umeå. Operans handling är dessutom, precis som loppet på olika sätt starkt förknippad med just blod. I varje föreställning kommer det att användas över 250 000 liter "blod". Bland annat som en symbolik för det blod som historiskt spillts i krig.

– Dels har vi just de direkta kopplingarna; spelplatsen och själva blodet. Sen det fantastiska tillfälle det ger att visa att det går att förena kultur med vård! Det ena behöver inte utesluta det andra, säger operachef Kjell Englund.

NorrlandsOperan kommer att stå för en del av musikunderhållningen på plats och många i personalen på NorrlandsOperan kommer också att springa eller gå i spåren.

– Vi vill även utmana andra kulturaktörer att vara med i Blodomloppet. Det är roligt att göra något tillsammans, helst när det är för en god sak, menar Magnus Mikaelsson. 

Att kombinera uppmärksammandet av den livsviktiga blodgivningen med kultur kändes rätt, även för arrangörerna i Veteranerna Korpen Västerbotten, Freddie Nordgren och Hans-Erik Andersson, Blodomloppets starke män i Umeå. De tyckte NorrlandsOperans idé om samarbete var mycket god,

- Ja vi trodde väl egentligen inte våra öron först, men det kändes verkligen hedrande och spännande att bli inviterad av NorrlandsOperan till ett samarbete under Kulturhuvudstadsåret 2014, förklarar Nordgren och Andersson. Samverkan mellan idrott–kultur–vård är en möjlighet som borde tillvaratas oftare och förädlas till gagn för alla parter, menar de.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Övrig information:
Fredag och Lördag 11-12 april finns Blodcentralen med personal på plats i Glashuset i Umeå och ger anvisningar till dem som är intresserade bli blodgivare. 

Blodomloppet, 27 maj i Umeå går av stapeln på Umestan, gamla 120 området, liksom NorrlandsOperans Elektra, utomhusoperan som har premiär på Umestan 14 augusti.


Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck