2019-11-12 07:50Pressmeddelande

Norrlandsoperan gör julkalender

För första gången någonsin gör Norrlandsoperan en julkalender. Vem ropar? är en mörk och magisk julsaga skriven av Henrik Ståhl. Handling utspelas på Norrlandsoperan och kalendern kommer att kunna följas både på scen och Instagram. Från 1 till 24 december kommer varje dag ett nytt avsnitt ut på Norrlandsoperans Instagram, utom avsnitt 14 som är en maffig julkonsert på Stora scen för hela familjen.

Denna vecka, 11-15 november, spelas kalenderavsnitten in på Norrlandsoperan i Umeå och det finns möjlighet för media att bevaka på plats eller intervjua någon av de medverkande. Kontakta malin.lindberg@norrlandsoperan.se eller petra.kangas@norrlandsoperan.se vid önskemål om det.

De medverkande 
Henrik Ståhl har skrivit manus till julkalendern och är för många ett välkänt namn. Han har tidigare bland annat gjort Sveriges Televisions julkalender, skrivit filmmanus, poesi och opera. På scen den 14 december ser vi bland annat Nina Hjelmqvist som kanske känns igen från Bolibompa, Norrlandsoperans solister Susanna Levonen och Anders Lundström, hela Musikalakademien från Strömbäck, Norrlandsoperans symfoniorkester och Norrlandsoperans barnkör. Musiken är skriven av danska Louise Alenius som bland annat komponerat för Kungliga Operan i Köpenhamn, och även är verksam som sångerska och performance-artist. 

Till julkonserten den 14 december utökas Norrlandsoperans symfoniorkester med Johan Landqvist, en av Sveriges främsta kapellmästare och pianister som bland annat lett bandet i tv-programmet Så ska det låta i 20 år. 

Stämningsfullt portalverk i stadskyrkan tillägnat bortgångna vd:n
På lördag 16 november framförs Brahms Requiem i Umeå stads kyrka. Dirigent är karismatiska Jessica Cottis och solister är Susanna Stern, sopran och Audun Iversen, baryton. Norrlandsoperan tillägnar konserten till sin nyligen bortgångna och mycket saknade vd, Anna Göransdotter Höög. 

Fri entré till campus-konsert
Jesscia Cottis tar även med sig hela Norrlandsoperans symfoniorkester till Ljusgården på Umeå universitet på onsdag 13 november för en lunchkonsert i samband med veckans Kultur på Campus. Fri entré.

Om relationer för mellanstadiet och äldre 
Danskompaniet JELNEK är övertygade om att dans är till för alla och arbetar med att sprida dans genom föreställningar och workshops. Samtliga av JELNEKs medlemmar är utbildade vid Kandidatprogrammet i danspedagogik på DOCH och brinner för att möta barn, ungdomar och vuxna genom dans. 90° Far and Height handlar om närhet och att våga släppa någon inpå livet, passar hela familjen från ca 10 år.

Föreställningar denna vecka: Skolföreställningar i Skellefteå 12 nov och i Umeå 15 nov. Familjeföreställning i Skellefteå ons 13 nov kl 19 och i Umeå på Norrlandsoperan lör 16 nov kl 15.00.

Läs mer: https://norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan grundades 1974 och är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår URBAN NORTH samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck