2023-06-01 06:07Pressmeddelande

Norrlandsoperan fyller Umeå med dans under nationaldagen

Rail2Dance

Under nationaldagsfirandet i Umeå den 6 juni kommer staden att fyllas av dans. Flertal dansprojekt från Norrlandsoperan kommer bjuda på både uppvisningar och workshops, bland annat genomresande pop-up dans och världspremiär för EU-projekt i Döbelns park.

De som befinner sig i stan under nationaldagen den 6 juni kan hålla ut utkik efter pop-up dans i och kring Döbelns park och Vasaplan som del av EU-projektet Rail2Dance. Redan klockan 11:00 börjar dagen med en Linedance-workshop i Vänortsparken. Klockan 13.15 blir det sedan urpremiär av föreställning med deltagare ur projektet Dancing in your shoes Umeå-community samt en föreställning med projektets slovenska community. Dansfesten fortsätter sedan med ett Instant Rave i en Virtual Reality-performance någonstans i centrala Umeå.

– Dansaktiviteterna under nationaldagsfirandet är resultat av långsiktiga samarbetsprojekt på europeisk nivå. De är samtliga fina exempel på hur man kan arbeta där danskonstnärer i Västerbotten, Sverige och från hela Europa får möjligheten att dela erfarenheter och tillsammans skapa meningsfulla upplevelser, både för sig själva och till publiken. Vi hoppas på en solig dag för att upptäcka dansen mitt i stan och även testa själv, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Kringresande Rail2Dance stannar i Umeå under sin 40-dagars turné genom Europa
Rail2Dance är ett mobilitetsprojekt som återerövrar det offentliga rummet för dans och rörelseglädje. I Rail2Dance testar dansare, koreografer och arrangörer möjligheter och utmaningar med slow touring och hållbara produktioner. Efter flera månaders research i sina hemländer beger dom sig på en 40 dagar lång turné med start i Tammerfors, via Vasa, Umeå, Malmö, Chemnitz, Nürnberg, Maribor till Ljubljana med tåg och färja. De har minst fyra dagar av dansaktiviteter på varje stopp. På städernas offentliga platser belyser de kroppsspråkets oskrivna regler och ifrågasätter innebörden av gemenskap i miljöer där vi alltför ofta bara går förbi varandra utan någon notis. Erfarenheter samlas och delas under ett avslutande symposium i Tyskland.

Under deras stopp i Umeå mellan 4-7 juni kommer de kunna synas på gator och parker runtom i staden. Det lokala danscommunityt bjuds också in till att dela erfarenheter under en workshop redan på söndag 4 juni kl 13:30 på Norrlandsoperan.

Utforskande av identitetsfrågor i Dancing in your shoes
Dancing in your shoes är ett community-projekt som skapar tid och utrymme för guidning av gemensamt dansskapande. I projektet ingår partners från åtta europeiska länder och 13 organisationer från Italien, Ungern, Frankrike, Slovenien, Nederländerna, Storbritannien och Spanien. Norrlandsoperan är den enda partnern inom Norden som är del i projektet.

Drygt 40 Umeåbor har under två år träffats för att dansa och utforska identitetsfrågor gemensamt och nu samlas 15 av dessa på scen iförande silverdräkter och mycket attityd. Det är äntligen dags för deras världspremiär i Döbelns park på nationaldagen och under hösten kommer de sedan att turnera till Madrid med sin föreställning.

– Dessa EU-projekt är fantastiska sätt för oss att med hjälp av dansens mångfaldiga perspektiv lyfta och fördjupa oss i angelägna frågeställningar under längre perioder. Publiken i Umeå och länet får också chansen att upptäcka hur dans berikar den personliga vardagen och kan vidga blicken för utmaningar i samhället genom annat än föreställningsformatet. Att få uppleva och samskapa dans på offentliga platser likväl som på Norrlandsoperan, säger Birgit Berndt.

Detaljerat schema för allt som händer under Nationaldagen hittas på Norrlandsoperans hemsida: https://norrlandsoperan.se/forestallningar/



Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterad media