2024-05-31 05:30Pressmeddelande

Norrlandsoperan fyller 50 år – publiken bjuds in till storslaget firande

Norrlandsoperans symfoniorkester med solister spelar en gratiskonsert i Rådhusparken i Umeå den 17 augusti. Lördag 17 augusti framträder Norrlandsoperans symfoniorkester med solister i Rådhusparken i Umeå för en sensommarkonsert under bar himmel. Foto: Karin Wiechel.

Norrlandsoperan grundades 1974. Nu, ett halvt århundrade senare bjuder operahuset in publiken till en somrig parkkonsert, en fartfylld jubileumsopera och ett stort födelsedagskalas för alla åldrar.

– Jubileumsåret är en chans att uppmärksamma den kulturhistoriska betydelse Norrlandsoperan har haft som nyskapande kulturinstitution i Umeå och Västerbotten under dessa 50 år – och allt som vi fortsätter att göra. Men det vi egentligen firar är förstås publiken. Utan besökarnas mod och nyfikenhet är vi ingenting och därför känns det extra fint att inleda säsongen med ett par öppna evenemang där alla är välkomna att uppleva de konstformer som vi erbjuder, säger Helle Solberg, nytillträdd VD på Norrlandsoperan.

Den 17 augusti får alla picknicksugna Umeåbor och tillresta ett smakprov från operan när Norrlandsoperans symfoniorkester med solister spelar en gratiskonsert i Rådhusparken. NO i parken bjuder även på en sats från Beethovens sjunde symfoni och nyskriven musik av Daniel Nelson – tonsättaren bakom Norrlandsoperans senaste succéopera Stolthet och fördom. Konferencier är Norrlandsoperans operachef, Dan Turdén.

Höstens stora opera blir Rossinis fartfyllda komedi Italienskan i Alger. Det var det första operaverket som sattes upp på Norrlandsoperan på 70-talet. Lördag 5 oktober får den nypremiär i en ny absurd tolkning av regissören Natalie Ringler. Här kan publiken ladda upp inför vintern med en shot av musikaliska antioxidanter – operan, som dirigeras av Ville Matvejeff, utspelar sig nämligen i blåbärsskogen. Biljettsläppet sker 31 maj.

Och vad vore väl ett jubileumsår utan ett rejält kalas? Lördag 24 augusti samlar Norrlandsoperan alla husets krafter till en festlig urladdning av scenkonst, musik och överraskningar, med fritt inträde för besökare i alla åldrar. Från mitt på dagen till sena kvällen kan kalasgästerna delta i djurens karneval, lyssna till levande musik liggandes bekvämt på kuddar, eller sittandes bredvid en musiker i orkestern. Eller varför inte klubba med bebisar, kids och dragkings, kolla in Hamlet som dockopera eller dansa tryckare efter det kultförklarade dansverket Rosa löften?

Programmet för Norrlandsoperans 50-årskalas är under produktion och mer information kommer. Vissa föreställningar kräver att du bokar en fribiljett. Den 12 augusti berättar vi mer om vilka dessa är och öppnar bokningen för dig som vill garantera en plats. I övrigt är det drop-in som gäller. 


Om Norrlandsoperan

Vi är ett operahus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. På Norrlandsoperan arbetar ca 100 fast anställda och årligen genomförs cirka 500-600 produktioner av olika slag i huset och regionen. Norrlandsoperan startade 1974 som en liten och djärv operaensamble. Vi finns för att ge rum åt modigare scenkonst och ett modigare samhälle. Vår vision är att vara en plats där framtid skapas av många och många olika.


Kontaktpersoner

Ulrika Mannberg
Kommunikations- och marknadschef
Ulrika Mannberg
Pressansvarig