2017-11-02 08:00Pressmeddelande

Mozartfrossa när Elim Chan och symfoniorkestern åker på Norrlandsturné

null

Det blir en riktig Mozartfrossa när NorrlandsOperans chefdirigent Elim Chan och symfoniorkestern gästspelar i Sundsvall och Östersund 10-11 november. Både Mozarts tredje violinkonsert och den ödesmättade symfoni nr 40 står på programmet. Dessutom musik av komponisten Anna Clyne. Solist är Karin Eriksson. Turnéstart på NorrlandsOperan i Umeå 9 november kl 19.00.

Jag ser fram emot att vi för första gången i Umeå presenterar ett stycke, Within her Arms, av den samtida komponisten Anna Clyne. Hennes innerliga tonspråk gifter sig väl med Mozarts universum. Extra roligt är det förstås att Karin Eriksson, sedan länge bekant för umeåpubliken i rollen som orkesterns konsertmästare, är solist i hans tredje violinkonsert, för övrigt ett av mina favoritverk, säger NorrlandsOperans musikchef Elisabet Ljungar.

Stråkarna står i fokus när NorrlandsOperans Symfoniorkester tillsammans med Karin Eriksson spelar Violinkonsert nr 3 av Wolfgang Amadeus Mozart. Underbarnet Mozart var bara 19 år när han komponerade stycket. Sin välkända Symfoni nr 40 skrev han 1788, tre år efter violinkonserten. Variationsrikedomen i stycket visar på Mozarts mästerliga förmåga att skildra mänskligt känsloliv i toner.

Mozarts tre sista symfonier brukar betraktas som tre av de största musikaliska mästerverk som skapats, och det trots att förutsättningarna var långt ifrån de bästa. Hans hustru var sjuk och han hade ekonomiska bekymmer. Ett häpnadsväckande faktum var att han dessutom inte verkar haft någon beställning på någon av de tre symfonierna.

Mozartska kontraster
Torsdag 9 november kl 19:00 - Umeå, Konsertsalen NorrlandsOperan
Fredag 10 november kl 19:00 – Sundsvall, Tonhallen
Lördag 11 november kl 15:00 – Östersund, Exercishall Norr

Dirigent Elim Chan
Solist Karin Eriksson, violin
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Program
Anna Clyne Within her arms / Mozart Violinkonsert nr 3 / Mozart Symfoni nr 40.


Turnén arrangeras i samarbete med Musik i Norr. Ett samarbete mellan de regionala musikinstitutionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

_______________________________

Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck