2013-02-13 10:40Pressmeddelande

Med nytt namn och nytt album - missa inte en av Sveriges kanske mest uppskattade liveakter!

null

Deras musik klingar i hela världen. Nu får även västerbottningarna chansen att njuta av ett av Sveriges kanske mest uppskattade liveband. New Tide Orquesta – eller New Tango Orquesta, som de kallade sig fram till alldeles nyligen – inleder med en spelning på Umefolk och gör därefter ytterligare fem stopp i länet. 

New Tide Orquesta (NTO) erkänner själva att det kanske inte är en jättebra idé att byta namn på ett band som spelat ihop i 16 år. Men tangokostymen blev för trång, de hade helt enkelt vuxit ur sin genre. Bandet utlovar nu ett mer renodlat, något stramare men lika känsloladdat sound.

Konstnärlig ledare och kompositör är Per Störby, som skrivit musik för så väl film och TV som teater. Nya skivan, den sjätte i raden, heter How To Climb a Mountain och är uppföljare till Vesper (2009). Vesper har vunnit Manifest-priset och gjort NTO till årets grupp på Folk- och världsmusikgalan. Störby själv vann titeln som Årets Kompositör vid Manifestgalan 2013. Dessutom finns musik från skivan med i Oscarsnominerade Searching for Sugarman. 

New Tide Orquesta turnerar i länet via NorrlandsOperan, med turnépremiär på folkmusikfestivalen Umefolk fredag den 22.2. Därefter ges konserter i Lycksele, Saxnäs, Dorotea, Storuman och Åsele. 

New Tide Orquesta Josef Kallerdahl kontrabas /Livet Nord violin /Per Störby bandoneon /Thomas Gustavsson piano /Johanna Dahl cello /Peter Gran elgitarr.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck