2014-04-24 07:00Pressmeddelande

MADE, Scharinska och MOVE i filmmusikaliskt samarbete

null

Jozef van Wissem vann pris i Cannes för bästa filmmusik i Jim Jarmuschs vampyrfilm Only Lovers Left Alive från 2013. I samband med MADE-festivalen har Umeåpubliken chans att både se filmen och höra Jozef van Wissem spela. Satsningen är ett samarbete mellan MADE, Scharinska och filmfestivalen MOVE.


Med barockens luta gör Jozef van Wissem bländande vacker minimalism för samtiden. Den holländske tonsättaren och lutspelaren har, förutom att samarbeta med kultregissören Jim Jarmusch, skrivit musiken till dataspelet Sims Medieval och tonsatt Hans Holbeins målning The Ambassadors på uppdrag av Londons National Gallery. 2013 vann van Wissem pris i Cannes för filmmusiken till Jim Jarmuschs egensinniga vampyr-epos Only Lovers Left Alive.

Under MADE-festvalens andra dag, torsdag 8 maj klockan 23.30, efter att Min Stora Sorg har spelat färdigt på NorrlandsOperan, fortsätter kvällen tvärs över gatan, med en spelning av Jozef van Wissem på Scharinska.

– Närheten mellan våra hus, både intressemässigt och fysiskt, gör att samarbetet känns väldigt roligt och självklart. Och att MOVE också kunde haka på med filmen, gör satsningen komplett! säger Elin Hellrönn, projektledare för MADE-festivalen.

Jim Jarmuschs hyllade vampyrkärlekshistoria med Tom Hiddleston och Tilda Swinton i huvudrollerna, visas i NorrlandsOperans Black Box onsdag 7 maj, klockan 22.45.

Only Lovers Left Alive liknar ingen annan film i vampyrgenren. Jim Jarmusch har skapat en njutbar drömsk film om hur tillvaron kan se ur efter att ha levt i flera hundra år. Med ett näst intill ironiskt överflöd av kulturhistoriska referenser som får väsentligt utrymme i filmens scenografi och ljudspår är filmen en njutning för flera sinnen, säger Karin Johansson på MOVE filmfestival.

– Inträdet till både filmen och spelningen är fritt och vi hoppas verkligen att folk passar på att bekanta sig med den här fina helheten som vi tillsammans bjussar på, säger Magnus Öberg på Scharinska.


www.madefestival.se

NorrlandsOperans årligt återkommande scenkonstfestival MADE, startades 2006 och står för Music, Art, Dance, Experience. I årets program märks bland andra ökenbluesbandet Tinariwen, streetdance-koreografen och poeten Anne Nguyen, sångerskan Julianna Barwick och Min Stora Sorg.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck