2015-03-13 10:02Pressmeddelande

MADE hyllar tonsättaren Björk

null

21 november 2015 fyller en av vår tid mest betydelsefulla musikskapare 50 år. Samma dag uppmärksammar MADE på NorrlandsOperan Björks gärning genom en konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester, damkör, solisterna Jenny Wilson, Edda Magnason och Moto Boy. Initiativtagare är Hans Ek som också skriver orkesterarrangemangen och dirigerar.

– Björk har ett eget gåtfullt universum och dess storslagenhet gör sig otroligt bra för symfoniorkester, säger Hans Ek.

Just nu är Björk högaktuell med sitt nionde fullängdsalbum Vulnicura och en stor retrospektiv utställning på MOMA i New York. Men tanken på en Björkhyllning har grott i Hans Eks tankar under en lång tid, inte minst sedan han arrangerade hennes musik för Polarprisgalan 2010.

– Jag träffade Björk efter konserten, hon var väldigt nöjd med vår tolkning och när jag tog kontakt senare fick jag tillåtelse att göra denna bearbetning, berättar Hans.

Hans ambition är att haka fast vid en tradition inom den nutida konstmusiken där man hyllar betydelsefulla kompositörer med särskilda tonsättarfestivaler.

– Vem bättre än Björk lämpar sig för detta? Hon är en kompromisslös banbrytare som haft en enorm betydelse för musikens utveckling, inte bara inom pop utan över huvud taget.

Konserten 21 november kommer att innehålla väl valda delar av Björks produktion och även musik av tonsättare som hon inspirerats av, däribland Brian Eno, Kraftwerk och Stockhausen.

– Vi kommer också att väva in riktigt gammal musik, som John Dowland från 1500-talet. Björks musik är ju en fascinerande blandning av det hypermoderna och det uråldriga, säger Hans Ek. 

MADE – för gränsöverskridande uttryck
MADE är NorrlandsOperans koncept för gränsöverskridande uttryck inom musik, konst och dans. Tidigare var det en årligt återkommande festival, från och med i år ges flera MADE-nedslag varje år. Årets första MADE sker i dag, fredag 13 mars. Läs mer på www.madeumea.se.

Presskontakt
Hanna Kangassalo
070-603 89 67

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester, opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. 


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck