2016-04-05 08:15Pressmeddelande

​Laddat när Skator möter NorrlandsOperans Symfoniorkester

null

Lördag 16 april väntar ett laddat musikaliskt möte mellan Skator och NorrlandsOperans Symfoniorkester.
– Det blir en elektrisk upplevelse som publiken och alla inblandade kommer att bära med sig länge, säger dirigenten och arrangören Karl-Johan Ankarblom.

Det finns möjlighet för media att intervjua medverkande, fota, filma och lyssna på smakprov (se nedan för mer info).

Skator, det vill säga Lina Högström, är dubbelt Umeåaktuell. Nu på torsdag uppträder hon på Umeå Open och bara nio dagar senare – den 16 april – kliver hon in på Konsertsalens scen för att ge en unik konsert tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

Konsertprogrammet består till hälften av gammalt och till hälften av nyskrivet material. Den första och andra låten är skrivna specifikt för symfoniorkestern, arrangemang som Lina Högström skapat med hjälp musikinspelningsprogram där hon med rösten spelat in stämmor som motsvarar orkesterns instrument.

Dirigenten och arrangören Karl-Johan Ankarblom har sedan tolkat dessa arrangemang och noterat det för symfoniorkester.

Studioversionerna av Skators äldre material, som bland annat finns på det hyllade debutalbumet Vita kalla från 2012, är sparsmakade produktioner där Lina Högström utforskat begränsningen i att endast använda röst och gitarr.
– Kontrasten mellan det och att istället laborera med orkesterarrangemang har varit otroligt roligt och utvecklande, säger hon.

Det var när Skator spelade på Made-festivalen våren 2014 som NorrlandsOperan såg möjligheterna till samarbete.

– Vår dåvarande musikchef, Marco Feklistoff, blev tagen av Linas personliga röst och instrumentbearbetning. Vi är alla förtjusta över att hon tackade ja till detta, säger Elin Hellrönn producent på NorrlandsOperans musikavdelning.

Konserten med Skator är den andra i en serie om tre där NorrlandsOperans Symfoniorkester möter artister ur helt andra genrer. För arrangemangen i de tre konserterna står Karl-Johan Ankarblom. Två av låtarna har Carl Bagge arrangerat. Bagge och Lina Högström träffades första gången då Skator spelade på My kind of Jazz Umeå Jazzfestival.

Fredag 15 april finns det möjlighet att filma och fota under repetitionerna av konserten. För föranmälan, intervjuer och pressbiljetter, kontakta: malin.lindberg@norrlandsoperan.se

Mer om Skator

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck