2014-03-25 08:42Pressmeddelande

Jubileumsvecka med tre dansverk!

null

I år firar NorrlandsOperan 40 år och det firar vi lite extra just denna vecka. Dels med Jubileumskonsert (se tidigare pressutskick), dels med dans, dans och åter dans! På fredag och lördag visas Björn Säfstens senaste dansverk Fictional Copies. Båda dagarna premiärrullar också dansfilmen Ume år i Teatern! På lördag behandlas den yngre publikens rädslor och förhoppningar i Drömmer jag?

Fictional Copies, fredag kl 19.00, lördag kl 18.30 i Black Box
Björn Säfsten och hans team är återkommande konstnärer på NorrlandsOperan och har starka kopplingar till Umeå. I Fictional Copies utforskar de vad som är äkta i våra identiteter. Till sin hjälp har de rörelse, kameror, koreografi och poesi. Hur förhåller sig våra självbilder till de bilder vi låter representera oss i de digitala rummen?

Mer med Björn Säfsten

Föreläsning: 27 mars föreläser Björn Säfsten också om Fictional Copies, under rubriken Utmana - om genus och normkritik. Ljusgården i Lärarhuset på Umeå universitet.
Workshop: 29 mars kl 13.45 ger Björn Säfsten en workshop för dansare i åldrarna 16-25 i Rosa huset, Balettakademien.
Eftersamtal: Efter föreställningen den 29 mars ordnar vi i samarbete med NorrlandsOperans vänner ett samtal i Baren med Björn Säfsten och dansarna.

Drömmer jag?, lördag kl 13.00 & 15.00 i B-salen
På lördag gästar AliEn Dance Company NorrlandsOperan med barnföreställningen Drömmer jag?. En dansföreställning för fyra- till tioåringar, som baseras på samtal med barn om drömmar. Vad ska man bli när man är stor? Vad händer när mardrömmen blir verklig och hur beter man sig när man går i sömnen? Föreställningen spelas två gånger på lördagen och ges även som skolföreställningar onsdag, torsdag och fredag. Här kan ni se ett klipp!

Ume år, fredag kl 18.00–20.15 och lördag kl 19.00-20.45 i Teatern (Fritt inträde!)
Både fredag och lördag premiärvisas den nya filmen Ume år av och med koreografen Emelie Boman och dansaren Minna Lindahl. Här tar två personer avstamp i de åtta samiska årstiderna och genomför en dansande resa från Västerbottens kust, genom inlandet ända upp till fjällen. Se en trailer här

Intervjuer och recensioner
Har ni förfrågningar om pressbiljetter, reportage eller intervjuer? Hör av er till Hanna Kangassalo, så hjälper hon till. Kontaktuppgifter hittar ni längre ner.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt. NorrlandsOperan är stolt medskapare i programmet för kulturhuvudstadsåret Umeå2014.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck