2023-03-22 07:00Pressmeddelande

Jane Austenopera, DJ på konsertscenen och danssuccéer från hela världen

Stolthet och fördom får premiär som opera på Norrlandsoperan våren 2024. Stolthet och fördom får premiär som opera på Norrlandsoperan våren 2024.

Norrlandsoperans säsongsprogram för hösten 2023 och våren 2024 innehåller stora känslor, klassiska örhängen och energifyllda upplevelser, från hela världen och på alla scener. Biljetter finns tillgängliga nu, genom Norrlandsoperans abonnemang. 

Operan som skakade världen

När uppmärksammade operan The Death of Klinghoffer spelas för första gången i Sverige, så är det på Norrlandsoperan i Umeå. I november 2023 tar denna berörande historia plats på Stora scen, inramad av fantastisk musik.

I februari 2024 öppnas dörren till Jane Austens värld när operan Stolthet och fördom får premiär. Intagande musik, vackra kostymer, stora intriger och äkta känslor utlovas.

Med rapp dialog, humor och med inspiration från Sylvia Plaths roman Glaskupan, sätts också Sylvia upp under hösten, i ett samarrangemang med Piteå Kammaropera. Och när Hamlet, Shakespeares mest kända verk dyker upp på operascenen, är det i en värld som påminner om Stranger Things och Twin Peaks.

Världskänd DJ dirigeras i konsertsalen 

På Norrlandsoperans symfoniorkesters program presenterar dirigenter som Ville Matvejeff, Corinna Niemeyer och Ilan Volkov verk av bland andra Philip Glass, Rachmaninov och Charlotte Sohy. En av höstens höjdpunkter i Konsertsalen är konserten Symfoni av Philip Glass, där en av världens mest erkända DJ: s, Mr Switch, dirigeras av Johannes Gustavsson på pulten.

Dessutom dubbleras fyra av säsongens orkesterkonserter och spelas även i Skellefteå i ett samarbete med SARA Kulturhus;

Hösten 2023: Öppningskonserten, Sibelius & Rachmaninov
Våren 2024: Oscarvinnare & Mozart, Mendelssohn & nya klanger 

Monumentalt maskineri och urkraft över generationsgränserna

På dansscenen är det 1 september premiär för koreografen Jefta van Dinthers Remachine, där Anna von Hausswolff står för musiken. 

På sin Europaturné gör brasilianska Lia Rodrigues sitt enda Sverigestopp på Norrlandsoperan med en förtrollande och färgstark danskarneval i Encantado

När Jan Martens i december intar Stora scen med 17 dansare i alla åldrar, är det med urkraft och precision i Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones

De skridskoåkande dansarna i Le Patin Libre återkommer till Umeå i januari 2024, då med Murmuration, på Winpos Arena. 

Bland ännu fler dansföreställingar under våren, blir det också ett samiskt byggande av helande broar med Elle Sofe Saras BIRGET – Ways to deal, ways to heal.

Biljetter och fullständigt program 

Redan nu finns biljetter till föreställningarna hösten 2023 och våren 2024 tillgängliga genom Norrlandsoperans abonnemang. Enkelbiljetter släpps 14 augusti. 

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta: pressbiljetter@norrlandsoperan.se

Hela programmet för hösten 2023 och våren 2024 på Norrlandsoperan hemsida:
https://norrlandsoperan.se/forestallningar/.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.

Kontaktpersoner

Carina Bygdemark
Marknadsförare dans
Carina Bygdemark