2015-08-27 16:00Pressmeddelande

Jan Sandström blir ny composer in residence på NorrlandsOperan

null

NorrlandsOperans tredje composer in residence sedan uppdraget instiftades blir Jan Sandström. Han tar över stafettpinnen efter Katarina Leyman som under hösten avslutar sitt uppdrag.

Sandström, född i Vilhelmina i Västerbottens inland och uppvuxen i Stockholm, började sin musikaliska karriär som korist och är utbildad bl a vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Musikhögskolan i Piteå, där han sedan 1989 också kan titulera sig professor i musikkomposition.

Han är en av de mest spelade svenska samtida kompositörerna och hans Motorbike Concerto for trombone and orchestra ett av de internationellt mest spridda svenska verken genom tiderna, med över 600 framföranden sedan premiären 1989.

Sandström beskrivs ofta som en kompositör som behandlar det vardagliga i sin musik. Vardagliga människor, vardagliga situationer och vardagliga känslor. Eller som en kritiker beskrev det; ”han komponerar musik som tar sin hand i din och säger att; ”det kommer att bli bra’”.

NorrlandsOperans tradition med composers in residence inleddes med Mats Larsson Gothe mellan 2009 och 2012 och därefter Katarina Leyman mellan 2012 och 2015.
- Det känns väldigt spännande att gå in i ett samarbete med Jan Sandström, en tonsättare med en gedigen erfarenhet och stor bredd i sitt uttryck. Vi ser fram emot att arbeta med Jan Sandströms musik, säger musikchef Marco Feklistoff.

Uppdraget består av tre beställningsverk – en violinkonsert, ett orkesterverk samt en opera. Det första verket (violinkonserten) kommer att uruppföras i april 2017 vid NorrlandsOperan, med den finska violinisten Elina Vähäla som solist. Orkesterverket beräknas uruppföras under våren 2018 och operan under hösten 2019 eller våren 2020.

Förutom tonsättarbeställningarna kommer Sandström att delta i orkesterns programrådarbete. Hustonsättarskapet pågår under perioden 2016-2019. NorrlandsOperan tillämpar varannan damernas/varannan herrarnas i valet av tonsättare.

Mer information om Sandström hittar ni på www.jansandstrom.com och frågor om NorrlandsOperans composers in residence besvaras av musikchef Marco Feklistoff (avgående), Elisabet Ljungar och vd/konstnärlig ledare Kjell Englund. Projektet genomförs med stöd av Statens Kulturråd.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck