2013-01-15 10:52Pressmeddelande

Husbil - premiär för en ny absurd föreställningn med Viiala/Fransson

null

Leiv och Hoon försöker förstå om man är en flock, en samling eller bara två personer inomhus...  Den 31 januari är det premiär för Husbil – en ny absurd dansföreställning med Kristiina Viiala och Mattias Fransson. Efter premiären på NorrlandsOperan ges den på Dansens Hus i Stockholm.

Husbil är ett samarbete mellan Mattias Fransson, medlem i humorgruppen Klungan, samt dansaren och scenkonstnären Kristiina Viiala. Viiala/Fransson visade sin första gemensamma föreställning Kunskapsluckan på NorrlandsOperan 2010. 

I den nya föreställningen möter publiken samma karaktärer som i Kunskapsluckan, och grundfrågan handlar fortfarande om kommunikationssvårigheter, hur man hittar sig själv och tar plats i förhållande till andra. Men den här gången i kombination med framtidsdrömmar.

–Nu har karaktärerna Leiv och Hoon planer på att göra olika resor, både yttre och inre, men dom sitter fortfarande fast. Relationen mellan dom två blir eventuellt mer tydlig, berättar Mattias Fransson.

Som en del av arbetet med föreställningen har de rest runt i en husbil i Estland och Västerbotten.

– Vi ville hitta en ny metod för att skapa material. Detta ledde till att vi kom på en idé till karaktärernas framtid och att föreställningen skulle utspela sig innan husbilsresorna. En del av filmmaterialet från husbilsresorna planerar vi även att göra en film av, säger Kristiina Viiala.

Nytt för den här gången är att koreograferna har samarbetat med en lite större grupp när det gäller den sceniska utformningen; regissören Jens Sjögren, scenografen Frederic Eklöf och ljussättaren Johan Sundén.

Text, rörelse, musik, på scen Viiala/Fransson/ Scenograf Frederic Eklöf
Ljusdesigner Johan Sundén/ Regi Jens SjögrenViiala/Fransson

Föreställningen är en samproduktion mellan NorrlandsOperan och Volyo kulturförening som ett led i NorrlandsOperans satsning på koreografer och scenkonstnärer med rötter i Västerbotten. Med stöd av Konstnärsnämnden, Dansens Hus och Statens kulturråd.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck