2013-11-20 08:40Pressmeddelande

Historiska händelser avslutar säsongen i Vita Kuben

null

Historiska, politiska händelser är i fokus för den fransk-norska konstnären och författaren Caroline Bergvall. Hennes utställning Public Address avslutar höstsäsongen i Vita Kuben. Vernissage med författaren på plats: fredag 22.11 kl 16.00–17.00, men redan på torsdag föreläser hon på Konstnärligt campus.

Caroline Bergvall är baserad i London och arbetar gränsöverskridande mellan olika konstformer och språkliga genrer. I sina textbaserade verk ger hon sig ofta i kast med svåra historiska och politiska tilldragelser. Bland hennes utställningar kan nämnas: Tate Modern (London), MOMA (NY), MCA (Denver) och Fundacio Tapiès (Barcelona).

På torsdag 21.11 kl 18.30 är Caroline Bergvall på Konstnärligt Campus i Umeå för en öppen föreläsning och samtal om sitt arbete med text- och ljudkonst.

Public Address i Vita Kuben bjuder på två verk;

Stumfilmen Front (2010) som består av en kombination av visuella element: nyhetsklipp från internet, grafik och textanimation. Filmen skapades som ett svar på katastrofen i Fukushima och andra storskaliga seismiska händelser som har drabbat stora delar av världen sedan den stora Indonesiska tsunamin 2004.Ljudverket Osis (2012) är en samtida nyhetsutropares försök att få uppmärksamhet.


Med flera röster

Höstens serie i Vita Kuben är komponerad av Imri Sandström. Så här berättar Imri själv om programmet som har titeln Med flera röster:

– Min tanke med höstens utställningar är att fokusera på textljudkonst, ett område som sällan ges utrymme i gallerisammanhang. Det finns en storslagen potential i textljudkonsten som handlar om att utmana våra föreställningar om vad språket är till för, vad det vill och vad det kan.

Intervju med curator Imri Sandström

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Public Address i Vita Kuben, NorrlandsOperan Umeå
Utställningsperiod: 22.11–21.12
Vernissage med Caroline Bergvall fre 22.11 kl 16.00–17.00

Föreläsning & samtal med Caroline Bergvall
TID tors 21.11 kl 18.30
PLATS Konstnärligt campus, Umeå, biblioteket. Fri entré, men föranmälan önskas till helena.wikstrom@norrlandsoperan.se. Föreläsningen ges på engelska.

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

NorrlandsOperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också festivalerna MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck