2018-03-01 13:00Pressmeddelande

Finskfödda sopraner i Norrlandsoperans premiär av Orfeo & Euridice

null

Huvudrollerna i vårens opera Orfeo & Euridice sjungs av de finskfödda sopranerna Susanna Levonen och Henriikka Gröndahl samt åländska Frida Johansson. Föreställningen handlar om en kärleksrelation mellan två kvinnor som genomlever sin passion – med alla dess utmaningar.

Regissör är Åsa Kalmér och för scenografi/kostym står Bente Rolandsdotter. Dirigent är barockspecialisten Olof Boman. Premiären sker 8 mars på Norrlandsoperan i Umeå, därefter går föreställningen på turné i norra Sverige. I juni deltar föreställningen i en internationell operatävling i Budapest.

Ursprungsmyten om Orfeus och Eurydike handlar i korthet om musikern Orfeus som hämtar sin älskade hustru Eurydike från de döda. Under deras gemensamma vandring från dödsriket vänder sig Orfeus om och ser på Eurydike, vilket bryter mot villkoret för att få henne tillbaka. Eurydike återförs därför till dödsriket.

I Norrlandsoperans uppsättning Orfeo & Euridice är handlingen förlagd till nutid och kretsar kring ett kärlekspar, deras längtan och oro, och hur Orfeo med total hängivelse, på gränsen till utplåning, får tillbaka sin älskade från döden.

– Det här är ett av operahistoriens nyckelverk. Tonsättaren Christoph Willibald Gluck revolterar här mot den italienska barockoperans statiska form och långa speltid och för tillbaka musiken till sin sanna uppgift: att tjäna dikten genom att förstärka känslorna och den dramatiska situationen utan att avbryta handlingen eller försvaga den med ovidkommande broderier, säger Kjell Englund, VD.

Huvudrollerna sjungs av Norrlandsoperans Susanna Levonen (Orfeo), Henriikka Gröndahl (Euridice) och åländska Frida Johansson (Amore). I turnéversionen sjungs Amore av fransyskan Jeanne Gérard.

– Föreställningen börjar med ett gräl där Orfeo vill komponera och Euridice vill att de ska vara tillsammans. Euridice blir sårad, rusar ut ur lägenheten och råkar ut för en olycka. Hon hamnar i ett "nära-döden-tillstånd" och vi gör en resa till dödsriket, den rofyllda asyl där hon befinner sig, berättar regissören Åsa Kalmér.

Scenografin speglar Orfeus inre med pelare inspirerade av klassiska kolonner, men här med en organisk form som skapar en slags mentala rum bland hjärnans vindlingar och skrymslen. Både scenografi och kostymdesign är skapad av Bente Rolandsdotter, som tidigare gästat Norrlandsoperan som scenograf/kostymdesigner för familjeoperan Snödrottningen (2013).

– I dagens samhälle är det för stort fokus på att allt ska vara perfekt. Alla har väldigt höga krav på sig själva och det individualistiska kan försvåra mötet i kärleken, att verkligen se varandra. När en olycka händer, som i vår berättelse, blir man varse om vad som verkligen betyder något. Jag hoppas att kraften i operans final ger en injektion till publiken att välja och våga tro på kärleken!, säger Åsa Kalmér.

__________________________

Susanna Levonen - mezzosopran
Susanna är NorrlandsOperans enda tillsvidareanställda sångare. Hon är prisad för sina starka rollporträtt och bland annat nominerad till Årets sångerska av Opernwelt för sin Singlande i Valkyrian på Wermland Opera. Några av hennes roller vid Norrlandsoperan är Marie i Wozzek, Carmen, Marie Curie i Blanche och Marie, Eboli i Don Carlo, Cornelia i Julius Caesar och Leokadja Begick i Staden Mahagonnys uppgång och fall. Bland gästspel kan nämnas Amneris i Aida vid Vlaamse Opera, Salome vid Malmö Opera och Staatstheater Kassel samt Marie i Wozzeck på Theater Pforzheim. Läs mer om Susanna Levonen.

Henrikka Gröndahl - sopran 
Henriikka är utbildad i London och Glasgow. Efter sin debut på Kungliga Operan i Stockholm som Prinsessan i Barnet och spökerierna, fortsatte karriären med Fiordiligi i Così fan tutte i Gateshead, Donna Elvira i Don Giovanni på Scottish Opera och Nannetta i Falstaff på Göteborgsoperan. Hon har bland många andra roller gjort Fünfte Magd i Elektra i Barcelona, Musetta i La Bohème och Julia i Romeo & Julia på Göteborgsoperan. I höstas sjöng hon Liú på Folkoperan i Stockholm. Läs mer om Henriikka Gröndahl.

Frida Johansson - sopran
Frida sjöng rollen som Maria i West Side Story på Norrlandsoperan 2010 under sin utbildning. Rollen som Papagena i Trollflöjten har hon gjort på Kungliga Operan i Stockholm, Confidencen och Savonlinna operafestival. Vid Den Norske Opera & Ballett har hon bl.a. sjungit rollen som 1.niece i Peter Grimes. Hon har även gjort Giunia i Lucia Silla och de senaste rollerna är bl.a. Gerda i Snödrottningen på Malmö Opera och Susanna i Figaros bröllop på Åland i somras. Frida var en av de medverkande i den finska tv-dokumentärserien ”Mästersångarna”. Läs mer om Frida Johansson.

Ville Toikka, ljusdesign
Ville Toikka arbetar vid Finlands Nationalteater som ljusdesigner och chef för belysningsavdelningen. Han har tidigare arbetat tillsammans med regissör Åsa Kalmér på Göteborgs Stadsteater i Molières Den Inbillade Sjuke och på Finlands Nationalteater i Molières Misantropen och Laura Ruohonens Krigsturister.


Fler biografier finns att läsa i den bifogade pdf-filen.

____________________________

Orfeo & Euridice - premiär 8 mars
Musik Christoph Willibald Gluck
Libretto Ranio de Calzabigi

Konstnärligt team:
Regissör Åsa Kalmér
Dirigent Olof Boman
Scenografi & kostym Bente Rolandsdotter
Koreograf Örjan Andersson
Ljusdesign Ville Toikka
Maskdesign Daniela Krestelica

Medverkande:
Orfeo – Susanna Levonen
Euridice – Henriikka Gröndahl
Amore – Frida Johansson / på turné: Jeanne Gérard
Norrlandsoperans Symfoniorkester och Norrlandsoperans kör

Operan är 2 tim och 10 min och sjungs på italienska, textas på svenska.

Föreställningen ges på Norrlandsoperan i Umeå 8-25 mars. På turné 7–18 april till Härnösand, Sundsvall och Östersund. Samtliga föreställningsdatum och tider hittar du här.

Norrlandsoperan uppsättning Orfeo & Eruidice tävlar i Armel Opera Festival i Budapest i juni. Det är första gången Norrlandsoperan deltar i den internationella tävlingen.

____________

Förhandsintervjuer och pressbiljetter: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

____________

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck