2023-11-01 12:17Pressmeddelande

Färggrann november på Norrlandsoperan

Encantado – Lia Rodrigues

Vintertid och november månad på Norrlandsoperan. Spelperioden för höstens stora opera börja lida mot sitt slut, brasilianskt danskompani på återbesök och ett konsertschema där cello och piano står i centrum – detta är bara några av de händelser som publiken kan se fram emot.   

I november genomförs de tre återstående föreställningarna av John Adams opera The Death of Klinghoffer som nu spelas för första gången i Sverige sedan dess urpremiär 1991. Efter den av avslutande föreställningen 11 november börjar stora scenen på Norrlandsoperan skifta både form och tidsepok till tidiga 1800-talet när förberedelserna påbörjas för den dansanta operan Stolthet & fördom med premiär den 3 februari 2024. 

o The Death of Klinghoffer – Tis 7 nov 19:00, Tor 9 nov 19:00 & Lör 11 nov 19:00. 

Koreografen Lia Rodrigues återvänder till Umeå med ny föreställning
Senast den brasilianska koreografen Lia Rodrigues med sitt danskompani besökte Norrlandsoperan var det med föreställningen For the sky not to fall hösten 2017, som problematiserade klimatfrågan och egocentrism. Encantado är titeln på hennes nya färgstarka skapelse som tar sin utgångspunkt i samband med den hälsokris som orsakas av covid-19. Valet av titeln föddes ur en önskan att använda magi och besvärjelse för att vägleda kompaniets kreativa process under denna dramatiska tid.

o Encantado – 22 nov 19:00

Cello- och pianokonserter i världsklass väntar i Konsertsalen
Den folkkäre pianisten Peter Jablonski är tillbaka i Umeå och denna gång med cellisten och tillika dottern Claudia Jablonski. I konserten Till tonerna av Jablonski x 2 spelar de tillsammans ett populärt kammarmusikprogram den 2 november. 

Nordiska Kammarorkesterns program den 10 november innefattar två cellokonserter och två verk med anknytning till klimatet. Cellisten Kristina Winiarski framför både Saint-Saëns virtuosa cellokonsert och den franska tonsättaren Marie Jaëlls cellokonsert från 1882.

Under pianokonserten Messiaens Visioner möter Norrlandsoperans egen Jonas Olsson den fantastiske Miharu Ogura. Två flyglar delar scen med ett program som inleds av Debussys En blanc et noir, följt av Saunders choler och kulminerar sedan i Olivier Messiaens monumentala Visions de l’Amen.

o Till tonerna av Jablonski x 2 – 2 nov 19:00
o Saint-Saëns cellokonsert & Arktis Arktis! – Nordiska Kammarorkestern – 10 nov 19:00
o Messiaens Visioner – 12 nov 15:00

Ny konstuställning av Åsa Stjerna i Vita kuben
Under havsytan i utkanten av en av Sveriges största glaciärer bryts isberg loss i takt med allt högre temperaturer. Åsa Stjernas andra utställning i Vita kuben, Sálajiegŋa, baseras på forskning om kalvning vid glaciären där data från undervattensmikrofoner och tidsförloppsbilder sammanfogats till ett arktiskt synkroniserat ögonblick. 

o Sálajiegna – 10 nov till 15 dec

Älskade barnsånger på operan och spännande musik i länet
Vid två tillfällen under den 21 november bjuds skolbarn i Umeå mellan 6-9 år in till konsertsalen för en allsångskonsert med våra mest älskade barnsånger. Norrlandsoperans symfoniorkester tillsammans med operasångare Susanna Levonen där korlmästaren Anders Lundström är allsångsledare och Maria Itkonen dirigerar symfoniorkestern.

o Älskade barnsånger – 21 nov 10:15 & 12:30 (skolföreställningar)

På turnésidan i November kommer Trio Törn utforska och utmana traditioner med sina rötter i den svenska folkmusiken och den speciella sättningen fiol, cello och nyckelharpa. Västerbottniska countryrockarna Halm, som ofta jämförs med Fleetwood Mac, har ett gediget turnéschema i länet mellan 14–19 november. Pingstkyrkan i Lycksele blir ett epicentrum för gospel när inlandets gospelkörer går samman för en stor konsert den 25 november tillsammans med Samuel Ljungblahd, gästsolisten Maya Rose och en brassektion ur Norrlandsoperans symfoniorkester.

o Trio Törn – 13 nov på Levar Hotell Nordmaling, 14 nov på Elektra Umeå & 15 nov Vindeln Jakob Jansgården.
o Halm – 14 nov i Lycksele, 15 nov i Storuman, 16 nov i Dorotea, 17 nov i Åsele, 18 nov i Vilhelmina samt 19 nov i Vännäs.
o Gospelkonsert med Samuel Ljungblahd i Lycksele – 25 nov 19:00 i Pingstkyrkan, Lycksele

För biljetter till recensioner, vänligen kontakta: pressbiljetter@norrlandsoperan.se Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit