2023-09-22 11:00Pressmeddelande

EAREYE - performancefestival på Norrlandsoperan

EAREYE - Alma Söderberg

Den 30 september inleds den turnerande performancefestivalen EAREYE på Norrlandsoperan i Umeå med ett program signerat koreografen och dansaren Alma Söderberg. En festival där fyra performanceakter, från flamenco till punk, avlöser varandra under en festkväll som avslutas på restaurang Elektra med en lokal liveakt.

Festivalen EAREYE genomfördes för första gången 2020, då som en tre dagars festival med dans, musik och scenframträdanden. I år har festivalens curator, Alma Söderberg, sammanställt en festival som kommer att röra sig genom landet, från Umeå i norr till Malmö i söder, med ett program som tar publiken mellan genrer och uttryck, från scenkonst till konserter och workshops.

EAREYE i Umeå blir en kraftfull, djupt ljudande och rytmisk kväll. Publiken kan göra sig redo för en intensiv upplevelse med sex urstarka performancekvinnor. I årets upplaga av festivalen är rytmen och rösten väldigt närvarande, säger Alma Söderberg, koreograf och curator för festivalen.

Årets festivalprogram rör sig mellan olika genrer och olika uttryck, från scenkonst till konsert, från flamenco till samtida dans, från punk till experimentell musik. Förhållandet till rytmen som drivkraft, rösten som syntes och dansen som en outtömlig källa till musikaliskt utforskande är gemensamma nämnare.

Unika performanceakter där rytmen och rösten står i fokus
Rytmen upplevs i festivalprogrammet genom mötet mellan två av de mest framstående flamencodansarna i denna del av världen: Jossette Reilly och Phyllis Akinyi tillsammans med den lika enastående gitarristen Afra Rubino, i Stina Force kraftfulla men humoristiska trumspel och Alma Söderbergs egna kroppsliga föreställning. I Sofia Jernbergs solosång utforskas röstens instrumentella möjligheter långt bortom det förväntade.

– Under EAREYE får vi verkligen aktivera våra sinnen och låta oss lyssna med våra ögon och se med öronen. Både kropp och själ kommer att få röra på sig under en festivalkväll som såklart avrundas med dansgolv för alla. EAREYE är ett spännande initiativ att skapa en turnerande och flexibel performancefestival som kan nå fler i ett avlångt land som Sverige, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

EAREYE går av stapeln på lördag den 30 september kl 19.00 och efter de fyra akterna i Black Box övergår festivalen till restaurang Elektra med liveframträdande av lokala multiinstrumentalisten Amanda Lindgren och vokalisten Linnea Jansson.

Festivalprogram
Sofia Jernberg – One Pitch/ Birds for Distortions and mouth Synthesizers, 30 minuter
Alma Söderberg – New Old, 40 minuter
Paus
Phyllis Akinyi / Jossette Reilly / Afra Rubino – CompasCompositionConversation, 45 minuter
Stina Force – a one woman punk band, 35-45 minuter

Workshops under söndagen
Dagen efter festivalen, under söndag 1 oktober, så välkomnas alla nyfikna att själva få testa. Phyllis Akinyi, Jossette Reilly och Alma Söderberg från EarEye bjuder in till tre unika workshops för kropp, rytm och öppna sinnen. Alla workshops är kostnadsfria.

Kl 10.30 Flamenco med Jossette Reilly
Kl 11.45 Flamenco med Phyllis Akinyi
Kl 13.30 Alma SöderbergOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin