2021-11-16 07:18Pressmeddelande

Dubbla premiärer på Norrlandsoperan

Foto: Mats BäckerFoto: Mats Bäcker

En fascinerande historia på liv och död skildras genom dans i veckans urpremiär av Transplantation, fredag 19 november kl 19. Föreställningen spelas även lördag 20 november kl 15.00. Senare samma kväll, 20 november kl 18.00, slås dörrarna sedan upp för Skandinaivienpremiären av familjeoperan Kejsarens nya kläder på Stora scen.

Transplantation – urpremiär på liv och död

2019 genomgår regissören och performanceartisten Charlotte Engelkes en benmärgstransplantation. För att hennes liv ska kunna räddas måste det egna immunsystemet dö helt, hon måste släppa in en annan människas stamceller i benmärgen och låta dem successivt ta över. Hon vet inte vem denna donator är, mer än att det är en ung man på 23 år och inte från Sverige. Idag har Charlotte en helt ny blodgrupp och hon har fått en Y-kromosom. Denna nya variant av henne är drygt ett år gammal. Hon är alltså i någon mån pånyttfödd – och den gamla Charlotte är i någon mån död.

Tillsammans med dansaren, koreografen och dragkingen Sofia Södergård skapas i Transplantation en föreställning om identitet, existens, liv och död. Sofia har precis som Charlotte på många sätt flyttat fram positionerna i svensk scenkonst för hur vi ser på normer och identitet, tagit upp till diskussion vilka vi är och varför och hur vi ser på varandra. Genom dans, musik, standup, opera, komik och dramatik blir Transplantation en livsbejakande varieté.

Scenografi, rekvisita och kostym har tillverkas av Norrlandsoperans ateljéer och verkstäder. Musiken i föreställningen är en mash-up av nyskrivet och klassisk musik, i ett överhängande komponerat ljudcollage av Willi Bopp. Musikstycken ur operan Tristan och Isolde av Richard Wagner, är inspelad av och med Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av David Björkman.

Recensionsbilder bifogas i presskit.
Kontakta producent minna.lindahl@norrlandsoperan.se f
ör ev förhandsintervjuer med de medverkande. Recensionsbiljetter: petra.kangas@norrlandsoperan.se.

Skandinavienpremiär för familjeopera

Kejsarens nya kläder regisseras av Natalie Ringler och baseras på H C Andersens klassiska saga med musik av Miloš Vacek och libretto av Miroslav Homolka. Föreställningen är översatt till svenska av Martin Virin och passar barn från ca 5 år. 

Recensionsbilder i bifogat presskit. Möjlighet att ta egna bilder/ filma finns i samband med genrep torsdag 18 nov kl 18.00. För detta och/eller recensionsbiljetter kontakta petra.kangas@norrlandsoperan.se.Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl

Relaterade presskit