2023-10-12 11:17Pressmeddelande

Danshösten fortsätter på Norrlandsoperan

Aerowaves finest

Andra halvan av oktober på Norrlandsoperan är fylld av dans i toppklass. Tre av Europas hetaste dansnummer i Aerowaves finest, Norrdans med urpremiär av den tudelade föreställningen Everlasting Event och nyblivna lokala dansikoner som presenterar mångårigt EU-projekt.

Varje år väljer Aerowaves-nätverket ut 20 av de mest lovande framväxande koreograferna i Europa där Norrlandsoperan är en av 44 europeiska partners från 33 länder. I år var det totalt nämare 900 bidrag. Tre av dessa är handplockade för att presenteras i Norrlandsoperans Aerowaves finest på fredag 13 oktober. De utvalda verken är the pleasure of stepping off a horse when it´s moving at full speed av Courtney May Robertsson, Comme un symbole (forme courte) av Alexandre Fandard och slutligen Warping Soul av Andreas Hannes.

– Aerowaves finest är en fantastisk chans att ta tempen på det bästa och absolut senaste från danseuropa. Det kommer bli en kväll med tre distinkta och urstarka verk av framtidens toppkoreografer, säger Birgit Berndt, danschef på Norrlandsoperan.

Norrdans firar urpremiär med tio dansare på scen i tvådelad föreställning
Det blir urpremiär när Norrdans återbesöker Norrlandsoperan den 25 och 26 oktober med dansfesten Everlasting Event. Föreställningskvällarna inleds med verket Event av australiensiske James Batchelor där ringdanser sömlöst gifter sig med en pulserande berlinsk klubbatmosfär. Sedan är det Everlasting – a new love av koreografen Jeanine Durning, känd för sitt lika filosofiska som praktiska signum "nonstopping". Båda verken ramas in av scenografen och ljusdesignern Chrisander Brun.

– Med Jeannine Durning och James Batchelor har Norrdans lyckats samla två väldigt spännande koreografer att uppleva under en och samma kväll. Båda är mycket omtalade inom dansvärlden för sina smarta, poetiska och lekfulla dansverk, säger Birgit Berndt.

Nyskapat danscommunity i Umeå får inomhuspremiär och utställning om sin resa
Den 21 oktober förvandlar dansentusiaster från Umeå och Madrid livserfarenhet till rörelsepoesi. I drygt två års tid har människor i åtta europeiska städer deltagit i det EU-finansierade community-och publikutvecklingsprojektet Performing Gender – Dancing in your shoes, varav Norrlandsoperan är den enda nordiska parten. Sedan 2021 har projektet utforskat nya sätt att uppleva och skapa dans tillsammans med Umeåbor och scenkonstnärer. Projektet syftar till att skapa förståelse och respekt över identitets-, generations, och kulturgränser.

Under dagen kan publiken se dansföreställningarna Vingel av Sindri Runudde och Umeå-communityt samt On How We Occupy the Body av Javier Vaquero, Marina Santos och Madrid-communityt.

Samtidigt i foajén hålls en bild- och videoutställning om Umeådansarnas resa genom projektet där Elin Berges och Samuel Petterssons fotografier från workshops och repetitioner förenas med Marta Forsbergs meditativa musik och några av deltagarnas poetiska bildbetraktelser.


Ämnen: Dans

Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit