2022-12-05 12:08Pressmeddelande

Dans i världsklass och klassiskt juloratorium på Norrlandsoperan

December på Norrlandsoperan inleds med en supervecka för dans signerat koreografen Sharon Eyal och danskompaniet tanzmainz. Sedan växlar julstämningen upp med konsert inför tredje advent som avslutas med hyllning till Finland och Bachs klassiker Juloratoriet del 1-3.

Den israelske koreografen Sharon Eyal har närmast nått ikonstatus i dansvärlden och är efterfrågad på scener världen över – nu får Umeå uppleva två av hennes verk under samma vecka, Soul Chain den 9 december och Promise den 7 december. Allt tillsammans med den internationellt prisade dansensemblen tanzmainz vid Staatstheater Mainz.

Pressbilder Soul Chain och Promise: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/27097/soul-chain-promise-by-tanzmainz-sharon-eyal

Konsertsalen fylls av julupplevelser
Norrlandsoperans symfoniorkester med vänner bjuder på julstämning i konsertsalen under december. Först ut är konserten Sibelius 6:a på torsdagen inför tredje advent. Konserten inträffar passande nog i samband med Finlands självständighetsdag och på självaste födelsedagen för tonsättaren Jean Sibelius den 8 december. Aftonen övergår därför efter paus till en hyllning av vårt östra grannland med verk av Sibelius och Outi Tarkiainen. På pulten står förste gästdirigent Ville Matvejeff och solist är violinisten Rosanne Philippens, född i Nederländerna och verksam i konserthus över hela Europa.

Senare i december skruvas julstämningen på Norrlandsoperan upp till max när två föreställningar av Sebastian Bachs klassiska och stämningsfulla verk Juloratoriet del 1-3 spelas den 15 och 17 december. Symfoniorkestern gästas av fyra fantastiska solister: Elsa Ridderstedt, sopran, Amie Foon, alto, Olof Lilja, tenor och evangelist, samt Staffan Liljas, bas. Dirigent är Stefan Parkman.

Pressbilder Juloratoriet del 1-3: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/27098/juloratoriet-del-1-3-p-norrlandsoperan

För recensionsbiljetter, vänligen kontakta: pressbiljetter@norrlandsoperan.se

Filmvisning i Vita Kuben
I Vita Kuben under december visas Johanna Lecklins verk Inte enbart av passion. Johanna Lecklin är en bildkonstnär från Helsingfors och uppvuxen i Sverige. Hon arbetar med rörlig bild, foto och deltagande konst. I sina senaste verk har Lecklin behandlat barns och kvinnors öden under krigstid. Inte enbart av passion söker efter spår i historien och behandlar Finlands inbördeskrig 1918 ur både ett svensk- och finskspråkigt perspektiv. Utställningen görs i samarbete med Umeå Europeiska Filmfestival och pågår fram till 17 december.

Pressbilder Inte enbar av passion: https://newsroom.notified.com/norrlandsoperan-1/presskits/27096/inte-enbart-av-passion-johanna-lecklinOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974 som en liten operaensemble och har under åren utvecklats till Sveriges viktigaste och största scenkonsthus med regionalt uppdrag. Genom opera, musik, dans, nutida konst och egen symfoniorkester ska Norrlandsoperan fördjupa och utveckla det nya och nyskapande för att bli Sveriges ledande spelplats för nyskapande scenkonst. Norrlandsoperan ska stå för det nya, det oupptäckta och det innovativa och vara scenkonsthuset som speglar samtiden och påverkar framtiden. Norrlandsoperan har fyra salonger samt egna tillverkande verkstäder och ateljéer, administrativa avdelningar samt ett eget biljettkontor. Elektra är Norrlandsoperans bistro, bar och matsal. På Norrlandsoperan arbetar ca 130 fast anställda personer och årligen genomför vi ca 500-600 produktioner av olika slag.


Kontaktpersoner

Benjamin Brodin
Marknadsförare
Benjamin Brodin

Relaterade presskit