2013-03-04 10:00Pressmeddelande

Colin Dunne dansar sin egen historia

null

När irländske Colin Dunne kommer till NorrlandsOperan får Umeåpubliken två kvällar med en av världens främsta steppdansare. Soloföreställningen Out of Time ges den 22 och 23 mars.

Colin Dunne är koreografen som vid 9 års ålder vann sin första världsmästartitel i irländsk steppdans. Arton år senare koreograferade, dansade och turnerade han världen runt med Riverdance. 

Men viljan att utvecklas fick Colin Dunne att gå vidare och ta masterexamen i Contemporary Dance Performance vid University of Limerick 2002. De senaste åren har han blivit nominerad till både UK Critics Circle National Dance Award (för bästa manliga dansare) och Laurence Olivier Award (för enastående prestation inom dans).

I soloföreställningen Out of Time får vi följa med på Colin Dunnes personliga resa. Här integrerar han rörelse, film och ord för att skapa dialog mellan hans traditionella rötter och samtiden. Föreställningen är en osentimental hyllning till irländsk steppdans och en djärv undersökning av Dunnes personliga och konstnärliga relation till den tradition som har format hans liv.

Koreografi och dans Colin Dunne/ Regi Sinéad Rushe/ Ljuddesign Fionán de Barra/Film och redigering Sean Westgate / Ljusdesign Colin Grenfell / Kostym Joan O’Clery / Nyskriven musik Ian McDonnell/ Inspelad musik Martin Hayes och Dennis Cahill

Presenteras genom Dansnät Sverige. Med stöd av Culture Ireland och Kulturrådet.
I samarbete med Umeå Teaterförening.


Missa inte! Steppdansens historia
I samband med Out of Time håller dansvetaren Anna Karlander en föreläsning om steppdansens spännande historia med kopplingar och influenser från hela världen. 
Den 21.3 kl 19.00, B-salen, NorrlandsOperan. 
Föranmälan: johan.hallqvist@norrlandsoperan.seOm Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck