2018-06-28 07:03Pressmeddelande

Christoffer Nobin till Norrlandsoperan

Norrlandsoperan har rekryterat dirigenten och kompositören Christoffer Nobin som tillförordnad konstnärlig musikchef. Han tillträder 15 augusti 2018.

Christoffer Nobin är en av de mest efterfrågade svenska dirigenterna i sin generation, född 1978, för närvarande chefdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker. Han sågs senast på Norrlandsoperan som dirigent för Weeping Willows konsert med Norrlandsoperans Symfoniorkester i april 2017. 

– I Christoffer Nobin har vi funnit en utomordentlig och mångsidig konstnärlig kompetens som vi ser fram emot att samarbeta med. Christoffer har också ett stort hjärta för Umeå, vilket är betydelsefullt för oss, säger Norrlandsoperans tf vd Anna Göransdotter Höög.

– Jag ser på Norrlandsoperan som ett av de mest intressanta scenkonsthusen i Skandinavien, med orädda produktioner av hög kvalitet som står sig väl i internationell konkurrens, säger Norrlandsoperans nya konstnärliga musikchef Christoffer Nobin. Jag vill inom ramen för mitt nya uppdrag verka för en större samverkan både inom Norrlandsoperan men också mellan Norrlandsoperan och Umeå och Västerbotten.

Under augusti och september kommer Christoffer att jobba på distans för att sedan finnas på plats i Umeå från och med 1 oktober. I höst fortsätter även Norrlandsoperans verksamhetsanalys och omorganisation och därför blir Christoffer Nobins tjänst tidsbegränsad till och med februari 2019.

Christoffer Nobin är verksam vid samtliga större orkestrar och operahus i Sverige och Danmark och med frekventa uppdrag i övriga världen. Hans verksamhetsområde som dirigent innefattar städer som New York, Tokyo, Berlin, Paris, London samt alla de större konsertsalarna och operahusen i landet. Han arbetar med traditionell symfonisk musik, opera, musikal, kör, jazz och cross-over. Han har tidigare varit kormästare på både Malmö Opera och Göteborgsoperan. Christoffer Nobin undervisar i dirigering vid musikhögskolan i Stockholm och har ett stort engagemang i pedagogiska insatser för barn och unga, bland annat genom El Sistema. Som kompositör har han mest fokuserat på musikteater och bland annat komponerat tre operor och fem musikaler. Han har skrivit hundratals arrangemang för svenska symfoniorkestrar och merparten av den svenska artisteliten.

För ytterligare information kontakta:

Anna Göransdotter Höög, tf vd Norrlandsoperan, tel: 070-305 82 30

Christoffer Nobin, tillträdande tf konstnärlig musikchef på Norrlandsoperan, tel: 070-534 50 51

Läs mer: www.norrlandsoperan.se

Norrlandsoperan är ett scenkonsthus i Umeå som rymmer egen symfoniorkester,
opera, dans, musik och konst samt egna verkstäder och ateljéer. I verksamheten
ingår också MADE och Umeå Jazzfestival samt turnéer och samarbeten
på olika håll i regionen, nationellt och internationellt.


Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.


Kontaktpersoner

Britta Amft
Producent operaavdelningen
Britta Amft
Robert Dahl Norsten
Producent operaavdelningen
Robert Dahl Norsten
Birgit Berndt
Danschef
Birgit Berndt
Minna Lindahl
Producent dansavdelningen
Minna Lindahl
Linda Wiklund
Producent dansavdelningen
Linda Wiklund
Clara West
Danskonsulent i Västerbotten
Clara West
Markus Falck
Producent musikavdelningen
Markus Falck